De ziua lui Bogdan, am vrut ceva altfel. Cum nu incercasem nimic cu caramel, am gasit momentul potrivit pentru acest tort. Nu este unul sofisticat si cu multe pretentii, dar este unul delicios datorita caramelului.
Pentru blat:
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu putina sare pentru cateva secunde, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Galbenusurile le amestecam cu uleiul si le adaugam la bezea. Mixam pana la incorporarea completa a galbenusurilor. Separat, amestecam faina cu praful de budinca, le trecem printr-o sita fina si le adaugam la ingredientele umede. Amestecam usor cu un tel tip para, de jos in sus, pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. Punem compozitia de blat intr-o forma tapetata cu unt si faina sau o forma de silicon unsa cu putin ulei. Batem putin tava de masa pentru a scoate eventualele bule de aer. Dam tava la cuptorul incins la 160 grade pentru 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Pentru caramel: punem zaharul si apa intr-un ibric mai mare sau craticioara. Punem pe foc, pe flacara mare la inceput, apoi cand apa a inceput sa scada, reducem flacara la minim si lasam pana zaharul incepe sa se caramelizeze. Amestecam usor pentru o caramelizare uniforma. Cand zaharul capata culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam, dupa topirea untului adaugam smantana amestecam si lasam pe foc inca 2-3 minute pana caramelul capata consistenta dorita. Lasam sa se raceasca complet, eu l-am dat la frigider pentru 30 minute.
Pentru crema: punem pe foc 400 ml lapte intr-o craticioara cu fund dublu. Cand laptele da semne ca ar vrea sa fiarba il dam deoparte. Laptele ramas, rece, il amestecam cu galbenusurile si amidonul. Amestecam bine ingredientele pana se incorporeaza si amidonul se dizolva. Peste ele adaugam laptele fierbinte in timp ce amestecam cu telul. Transferam toata compozitia inapoi in craticioara cu fund dublu, punem pe foc pana incepe sa fiarba si crema capata consistenta unei budinci. Punem o punga curata peste crema, pentru a nu capata crusta, o lasam sa se raceasca complet, eventual o dam la frigider pentru 30 minute. Intre timp, punem gelatina in apa rece, o lasam 10 minute la hidratat apoi o dizolvam pe flacara foarte mica. Cand este rece o adaugam la crema.
Dupa racirea celor doua, adaugam jumatate din caramel peste budinca, mixam, adaugam si restul de caramel si mixam bine pana la incorporare. Blatul il taiem in doua, punem prima felie de blat pe un platou, punem jumatate din crema caramel, iar restul de crema o amestecam cu smantana batuta cu cele 3 linguri de zahar. Cu crema ramasa imbracam tortul si-l decoram dupa pricepere. Sa va fie de folos!!
1
Daca va plac torturile mai insiropate atunci puteti sa faceti un sirop din: zahar caramelizat si apa. Blatul a iesit foarte pufos, motiv pentru care eu nu l-am mai insiropat…