Este prima oară când fac un tort de post, eu, fanul definitiv şi iremediabil al ouălor şi laptelui :) Mi-a fost teamă că n-o să crească – eu, obsedata de torturi şi prăjituri înalte (cât Castelul Bran, dacă s-ar putea :) Nu ştiam ce gust va avea cu soia – eu care nu băusem în viaţa mea lapte de soia (şi nici nu aveam în intenţie să cumpăr aşa ceva). Ei bine, blatul a crescut incredibil de bine. Tortul a ieşit neaşteptat de gustos. Per ansamblu, a fost o reuşită. Şi mi-am făcut griji degeaba (ca de obicei :)
Se preîncălzeşte cuptorul.
Se cern împreună făina, cacaoa, praful de copt şi bicarbonatul.
Se mixează margarina cu zahărul, se adaugă laptele de soia şi romul, apoi se încorporează câte puţin din ingredientele uscate alternând cu apa minerală. Trebuie să rezulte o compoziţie cremoasă, de consistenţa smântânii. Dacă e prea subţire, se mai adaugă făină; dacă e prea gros, se mai adaugă puţină apă minerală (în funcţie de consistenţa laptelui de soia, eu am avut unul foarte diluat aşa că am mai adăugat puţină făină). Se toarnă într-o formă de copt, unsă cu margarină/ulei şi tapetată cu hârtie de copt (eu am avut o formă cu diametrul de 20 cm). Se coace timp de 35-45 minute, la foc mediu. După 30 minute se verifică cu testul scobitorii. Dacă se foloseşte o tavă cu diametrul mai mare, blatul va fi mai scund şi se va coace mai repede. Blatul meu a ieşit mai înalt (de 7 cm), aşa că l-am ţinut în cuptor aproape o oră. După ce s-a copt, blatul se lasă să se răcească în tavă.
Se prepară siropul: apa se fierbe împreună cu mierea, zahărul şi sucul de lămâie, până când capătă consistenta unui sirop. Se stinge focul, se adaugă coaja de lămâie şi se lasă să se răcească.
Se prepară ganache-ul de ciocolată: ciocolata se rupe în bucăţi cât mai mici. Frişca lichidă se încălzeşte (pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde) până aproape de punctul de fierbere. Se pune ciocolata peste frişcă, se lasă 2-3 minute, apoi se amestecă uşor cu o spatulă, până când se topeşte. Se lasă la răcit şi, când ajunge la temperatura camerei, se bate cu mixerul câteva minute, la viteză medie.
Blatul răcit se taie în 3 straturi orizontale. Se aşază primul strat pe un platou (sau disc de carton), se însiropează, se întinde 1/3 din cremă, se presară ½ din vişine; se aşază cel de-al doilea blat, urmând aceeaşi rutină: însiropat, cremă, vişine. Se pune şi cel de-al treilea strat, se însiropează, iar crema rămasă se întinde peste ultimul strat şi pe laterale şi se nivelează. La sfârşit, se îmbracă în frişcă. Mie mi-a rămas puţină cremă ganache şi am folosit-o, combinat cu frişca, pentru ornare.
1
Nu orice margarină este vegetală. Verificaţi eticheta, multe sortimente conţin lapte sau unt.
2
Nu orice ciocolată neagră este de post. Nu vă uitaţi după preţ, citiţi eticheta, să nu conţină lapte.
3
Nu se umblă la cuptor sub nicio formă cât timp aluatul este în procesul de creştere. Verificaţi prin geamul cuptorului şi nu deschideţi usa dacă mijlocul blatului e moale şi/sau prezintă o mică adâncitură. Dacă intră aer rece în acest interval, blatul nu se mai coace la mijloc, rămâne crud şi tare (cam aşa cum se întâmplă dacă tăiem pâinea fierbinte cu un cuţit).