Bun si neornat...."la mosie"nu am avut frisca,dar va asigur ca a alunecat urgent,nu ne-a stat in gat.
Merele se curata de coaja,se scoate cu aparatul special casuta cu samburi.
Intr-o cratita se pune untul ,se topeste putin,se adauga zaharul brun,zaharul vanilat,se pun merele,se ung pe deasupra cu unt,se presara scortisoara pe fiecare si se baga in cuptorul incalzit in prealabil,pana se inmoaie putin.
Intre timp facem pandispanul.Batem bine albusurile dupa care adaugam zaharul pudra si mai batem pana se intaresc bine.Adaugam galbenusurile pe rand(mixerul la viteza mica)dupa care faina,cate putina,amestecand usor cu o lingura ,de jos in sus.
Cand merele s-au inmuiat,punem gem mai tare in gaura ramasa de la casuta cu samburi,punem deasupra pandispanul,il nivelam si lasam la cuptor,la foc mic, pana capata o culoare aurie.Scoatem cratita din cuptor,o lasam sa se raceasca putin,cu un cutit,desprindem usor marginile,punem un platou deasupra si intoarcem tortul,care v-a fi cu merele deasupra.Sucul de la mere,cu untul si zaharul,va insiropa putin blatul.
Il puteti orna,daca aveti chef,timp si cu ce.
Pofta buna!!!
1
mere se pun cate incap in cratita
2
eu am folosit gem de gutui
3
puteti amesteca gemul si cu nuca maruntita,migdale maruntite....
4
tortul e gata daca trece pandispanul testul scobitorii