Tort de mere

de laviniaticu in Torturi, 23 Oct 2011 | 6032 vizualizari

 

Este un tort de mere nu foarte greu de facut, cu ingrediente simple, dar foaaarte bun.

 

INGREDIENTE

MERE

  • 16 mere mici
  • 150 gr. dulceata de care vreti, eu am pus de cirese, de capsuni si de caise
  • 100 gr margarina
  • cate o lingura de zahar pentru fiecare mar

ALUAT

  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 200 gr. faina
  • 1 praf de copt

SIROP

  • 100 gr. zahar
  • 2 linguri esenta de rom
  • o cana de apa

FRISCA

  • 350-400 ml smantana grasa
  • 4 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • ciocolata pentru ornat
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de mere:

 

MERELE

 Se curata merele si se scobeste interiorul, cu grija, sa nu ramana samburi. Tava se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza merele in tava (eu am avut una de 27 cm), apoi se pun mici bucatele de mar in scobituri. Se pune dulceata cu lingurita in acele scobituri, se imprastie margarina pe fiecare mar, apoi se pune o lingura de zahar peste fiecare mar. Se pune un capac deasupra cratiei, apoi se baga la cuptor la foc mic pentru aproximativ 40 de minute, in functie de cat de puternic este cuptorul. Merele trebuie sa se coaca foarte bine, si sa se formeze un fel de jeleu.

 In timp ce se coc merele, se pregateste aluatul.

ALUATUL

Se separa ouale, albusurile se bat foarte bine cu 8 linguri de zahar, pana se face o spuma tare. Adaugam galbenusurile batute inainte, incorporam usor, apoi faina cernuta si amestecata cu un praf de copt. 

Dupa ce am scos merele si s-au racit, turnam aluatul in cratita, si mai dam la cuptor pentru aproximativ o ora, la foc mic.

Se verifica cu scobitoarea daca tortul este copt, se opreste si se mai lasa in cuptor pentru aproximativ 10 minute. 

Se scoate tortul si se lasa la racit.

SIROPUL

Se pune zahar intr-o cratita la caramelizat pe foc mic, fara sa amestecam. Cand s-a caramelizat, adaugam o cana de apa si lasam sa se topeasca si sa se raceasca. Cand s-a racit adaugam esenta de rom.

Dupa ce s-a racit tortul, turnam peste el sirop, incet, cu lingura. Dupa ce lasam putin, cam 10 minute, putem rasturna tortul pe un platou, dupa care scoatem hartia de copt de pe el.

 FRISCA

 Smantana o batem foarte bine cu zaharul pana se intareste, dupa care o dam la frigider pentru o jumatate de ora. 

 Dupa ce frisca s-a racit, se pune peste tort si se niveleaza foarte bine. Se orneaza cu ciocolata, sau cu ce vrea fiecare, dupa preferinte.

 

 

TIPS-URI

1

ar fi bine sa aveti un capac transparent, sa puteti vedea cand s-au copt merele fara sa il luati de pe cratita, astfel caldura se va pastra mai bine

2

foarte util ar fi un instrument special de scobit mere, este mai simplu

3

trebuie asteptat sa se raceasca merele inainte sa puneti aluatul lichid, pentru ca daca merele sunt fierbinti, se lasa

4

dupa ce se coace aluatul, este de preferat sa se raceasca in cuptor macar 10 minute pentru a nu se lasa atunci cand il scoatem la rece

5

ideal este sa facem frisca cu smantana grasa, din aceea cumparata la vrac, si sa nu folosim frisca sintetica

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de mere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de mere cu migdale