Este un tort de mere nu foarte greu de facut, cu ingrediente simple, dar foaaarte bun.
MERE
ALUAT
SIROP
FRISCA
MERELE
Se curata merele si se scobeste interiorul, cu grija, sa nu ramana samburi. Tava se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza merele in tava (eu am avut una de 27 cm), apoi se pun mici bucatele de mar in scobituri. Se pune dulceata cu lingurita in acele scobituri, se imprastie margarina pe fiecare mar, apoi se pune o lingura de zahar peste fiecare mar. Se pune un capac deasupra cratiei, apoi se baga la cuptor la foc mic pentru aproximativ 40 de minute, in functie de cat de puternic este cuptorul. Merele trebuie sa se coaca foarte bine, si sa se formeze un fel de jeleu.
In timp ce se coc merele, se pregateste aluatul.
ALUATUL
Se separa ouale, albusurile se bat foarte bine cu 8 linguri de zahar, pana se face o spuma tare. Adaugam galbenusurile batute inainte, incorporam usor, apoi faina cernuta si amestecata cu un praf de copt.
Dupa ce am scos merele si s-au racit, turnam aluatul in cratita, si mai dam la cuptor pentru aproximativ o ora, la foc mic.
Se verifica cu scobitoarea daca tortul este copt, se opreste si se mai lasa in cuptor pentru aproximativ 10 minute.
Se scoate tortul si se lasa la racit.
SIROPUL
Se pune zahar intr-o cratita la caramelizat pe foc mic, fara sa amestecam. Cand s-a caramelizat, adaugam o cana de apa si lasam sa se topeasca si sa se raceasca. Cand s-a racit adaugam esenta de rom.
Dupa ce s-a racit tortul, turnam peste el sirop, incet, cu lingura. Dupa ce lasam putin, cam 10 minute, putem rasturna tortul pe un platou, dupa care scoatem hartia de copt de pe el.
FRISCA
Smantana o batem foarte bine cu zaharul pana se intareste, dupa care o dam la frigider pentru o jumatate de ora.
Dupa ce frisca s-a racit, se pune peste tort si se niveleaza foarte bine. Se orneaza cu ciocolata, sau cu ce vrea fiecare, dupa preferinte.
1
ar fi bine sa aveti un capac transparent, sa puteti vedea cand s-au copt merele fara sa il luati de pe cratita, astfel caldura se va pastra mai bine
2
foarte util ar fi un instrument special de scobit mere, este mai simplu
3
trebuie asteptat sa se raceasca merele inainte sa puneti aluatul lichid, pentru ca daca merele sunt fierbinti, se lasa
4
dupa ce se coace aluatul, este de preferat sa se raceasca in cuptor macar 10 minute pentru a nu se lasa atunci cand il scoatem la rece
5
ideal este sa facem frisca cu smantana grasa, din aceea cumparata la vrac, si sa nu folosim frisca sintetica