Ce poate fi mai placut intr-o zi calda de vara decat o inghetata facuta in casa(sau chiar un tort de inghetata :D)...
Prima data pregatiti blatul:
-separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile cu zaharul si praful de sare ca pentru bezea,apoi adaugati pe rand galbenusurile,uleiul si la sfarsit vanilina si faina cernuta.
-omogenizati si puneti compozitia obtinuta in tava unsa si tapetata cu faina,apoi dati la cuptorul incins la 180° pana trece testul scobitorii,apoi lasati sa se raceasca.
Acum puteti pregati inghetata:
-faceti cele 250 gr de capsuni piure cu un blender,apoi treceti printr-o sita ca sa inlaturati semintele.
-mixati putin galbenusurile cu zaharul, incorporati faina si la sfarsit puneti laptele si vanilina,dupa care puneti pe foc si lasati sa fiarba la foc mic pana se ingroasa crema,apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca.
-intre timp mixati smantana pentru frisca cu cele 2 linguri de zahar pudra,apoi amestecati-o cu crema rece.
-impartiti crema obtinuta in 2 parti aproximativ egale,apoi in una din ele incorporati piureul de capsuni.
Asamblarea tortului de inghetata:
-tapetati tava cu folie transparenta si pe fund asezati blatul,apoi din mijloc alternati cele 2 creme,pentru a obtine efectul zebra puneti un polonic din crema de vanilie si in mijlocul ei un polonic din cea de capsuni.Procedati astfel pana terminati cele 2 compozitii,apoi bagati in congelator pentru o noapte.
Pentru sosul de capsuni taiati cubulete mici capsunele si puneti-le pe foc cu zaharul si zeama de lamaie si lasati sa fiarba usor pana se ingroasa putin,apoi dati deoparte.
A doua zi cu 10-15 minute inainte de a-l servi scoateti tortul din congelator si lasati sa cada pe fiecare felie cate o lingura de sos de capsuni.
1
-daca va place inainte sa puneti cele 2 creme asezati pe peretii tavii feliute de capsuni.