Un tort rapid, care se face usor, numai bun de savurat duminica, in familie...
Blat
Crema (ganache de ciocolata)
Blatul:
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si cele 4 lunguri de ulei pana se omogenizeaza amestecul.
Albusurile se bat bine cu telul impreuna cu cele 4 linguri de zahar. Cand bezeaua este gata, se incorporeaza in ea si galbenusurile. Separat se cern cele 5 linguri de faina, lingura de cacao si praful de copt. Se incorporeaza usor si amestecul de faina in bezea, amestecand usor cu o lingura de lemn.
In tava unsa si tapetata se coace blatul la foc mic pana se desprinde de pe margini si a trecut testul cu scobitoarea.
Crema:
Eu am avut 2 ciocolate de 100 gr. cu alune. Se poate folosi dupa preferinta ciocolata amaruie, cu lapte...
Intr-un vas se pun cei 200 ml de frisca si ciocolata rupta bucati pe foc foarte mic si se incalzeste usor, fara a se fierbe frisca. Se amesteca cu lingura pana se topeste bine ciocolata. Se da la frigider pentru cel putin 2 ore (sau peste noapte).
Cand crema este complet rece se bate cu mixerul pana capata consistenta unei creme pufoase.
Asamblarea:
Blatul racit se taie in 3 parti subtiri. Se insiropeaza cu un sirop dintr-o cana si jumatate de apa si 5 linguri de zahar, esenta de rom si 1-2 linguri visinata. Intre foile de blat se pune crema peste care se aseaza cateva visine din visinata (scoateti samburii).
Daca aveti copii mici, renuntati la lingurile de visinata din sirop si alegeti visinele din crema cand il serviti.
Se da in forma la frigider pentru 1-2 ore (daca aveti rabdare), apoi se imbraca in frisca si se orneaza cu visine intregi din visinata.
Este pur si simplu delicios!