Crema
1. Punem frisca la infierbantat intr-un vas pe foc mediu, amestecand mereu. Cand apar primele bule la suprafata, oprim focul, punem ciocolata taiata si amestecam pana la omogenizare.
2. Punem cacaoa intr-o cana, iar peste ea punem 3-4 lg din frisca cu ciocolata, amestecam bine si turnam totul in compozitia initiala.
3. Lasam vasul sa se raceasca complet, iar apoi il introducem la frigider pentru 4 h.
4. Scoatem vasul si batem crema cu mixerul pana cand se ingroasa, acoperim cu o folie si introducem in frigider pana in momentul utilizarii.
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Amestecam urmatoarele ingrediente uscate: faina, cacao, praf de copt.
3. Intr-un alt vas amestecam ingredientele umede: laptele de cocos, uleiul cu otetul si cu zaharul.
4. Incorporam ingredientele umede in cele uscate si adaugam apa calda in doua transe.
5. La final punem gemul de prune si amestecam.
6. Punem compozitia intr-o forma cu diametrul de 17 cm, tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor 45 minute, pe raftul din mijloc. Testati cu o scobitoare, daca iese curata => blatul e copt. Lasam sa se raceasca complet in tava, apoi il scoatem si il taiem in 3 felii.
Asamblare
1. Tapetam vasul in care am copt blatul cu folie alimentara, punem prima felie de blat, o insiropam (lasam sa absoarba siropul 5 min), punem 6 lg cu varf de crema si trecem la urmatoarea felie de blat procedand la fel. Asezam ultima felie, insiropam, acoperim vasul cu folie alimentara si introducem in frigider macar 1 ora.
2. Scoatem din frigider, dam deoparte de pe blat folia alimentara, punem o farfurie cu fata in jos pe vas apoi rasturnam tortul pe ea si scoatem de tot folia alimentara.
3. Finisam tortul cu crema ramasa si cu ciocolata taiata fin.
Nota!
Am folosit lapte de cocos din conserva - am dat deoparte partea solida si am folosit lichidul care a ramas amestecat cu 1 lg din laptele solid.
Ciocolata neagra este de post, verificati totusi ingredientele de pe ambalaj.