Fie "Baked alaska", fie "omleta norvegiana" sau desert surpriza, pentru mine singurul lucru clar este ca e un desert DIVIN.
Combinatie de blat pufos, coniac, inghetata, caramel si bezea fierbinte, fiecare lingurita te face sa-ti inchipui cum e sa coci ghetarii :))), savurand un amestec de arome si consistente ce te face sa gandesti : inca una si gata...inca una si gata...pana termini platoul :))
inca de cand l-am vazut la Laura Laurentiu , m-am intrebat: ce-o mai fi si grozavia asta? :)))
Acum m-am convins.Ramane s-o faceti si voi.
N-o sa va para rau nicio secunda :)
pentru inghetata
pentru caramel
pentru blat
pentru bezea
2 linguri coniac plus..rabdare:)))
Inghetata:
Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul si le-am pus intr-o craticioara, la foc mic, amestecand intr-una pana ce s-au topit cristalele de zahar.
Frisca am batut-o tare (n-a durut-o, stati linistiti :)) ) .
Ciocolata am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul.
Cand galbenusurile si ciocolata s-au racit, le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de vanilie.
Am tapetat un bol rotund cu folie alimentara si am turnat jumatate din compozitie.
Am dat la congelator timp de 30 minute timp in care am facut caramelul.
Am topit zaharul, amestecand, pana a capatat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frisca si untul si am amestecat repede.
Am pus inapoi pe foc si am lasat doar pana ce caramelul a fost perfect topit.
Am scos inghetata, am turnat sosul caramel si am dat inapoi la frigider pentru 20 min.
Am pus si restul de inghetata amestecat cu zeama de lamaie si l-am lasat la congelator cateva ore bune.
Intre timp am preparat un blat simplu.
Am separat albusurile de galbenus, am mixat spuma albusurile adaugand in ploaie zaharul si am mixat pana s-a topit.
(eu zic mixat..dar gresesc ..pentru ca eu nu bat niciodata albusurile cu mixerul ci cu telul :) )
Am adaugat faina si uleiul si am omogenizat. Am pus si cacaua si am amestecat, dar nu complet, am incercat un amestec usor marmorat.
Am tapetat o cratita cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, presarat faina pe fund si am copt blatul la foc mic pana a trecut testul cu scobitoarea. Cred ca 35 min, cam asa.
Cand inghetata era congelata, am rasturnat-o pe blat (pe care l-am stropit cu coniac) si am dat la congelator.Eu nu am tava termorezistenta plata, asa ca am pus-o pe fundul unei tavi de tarta.
Aici am un mic pont.
La mine, stratul de deasupra de inghetata era cat pe ce sa se rastoarne. Inghetata si caramelul nu fac priza totala si fug una de cealalta :))), asa ca voi, turnati caramelul mai mult in mijlocul bolului, lasati marginile libere pentru a putea face priza cu celalalt strat de inghetata.
MULTUMITI-MI!:))))))
Am batut spuma albusurile pentru bezea adaugand lingura cu lingura, zaharul.
Am imbracat cupola in bezea (nu am mai facut cu poshul ca la cat sunt eu de inceata s-ar fi topit inghetata =))) )apoi mi-am invitat sotul sa se joace cu pistolul cu gaz.
Io ori as fi dat foc la casa ori mi-as fi ars sprancenele :))
Alternativa pistolului e un cuptor bun, cu setari de incalzire a treptei superioare, ce va fi incalzit la 200 grade si va primi cupola dulce in gazda (ce dragalas i-am zis:)) ), pentru 5 minute, cat sa se incalzeasca si caramelizeze bezeaua.