Baked Alaska

de gaby_duceag in Torturi, 12 Mai 2011 | 44400 vizualizari

 

Fie "Baked alaska", fie "omleta norvegiana" sau desert surpriza, pentru mine singurul lucru clar este ca e un desert DIVIN.
Combinatie de blat pufos, coniac, inghetata, caramel si bezea fierbinte, fiecare lingurita te face sa-ti inchipui cum e sa coci ghetarii :))), savurand un amestec de arome si consistente ce te face sa gandesti : inca una si gata...inca una si gata...pana termini platoul :))
inca de cand l-am vazut la Laura Laurentiu , m-am intrebat: ce-o mai fi si grozavia asta? :)))

Acum m-am convins.Ramane s-o faceti si voi.
N-o sa va para rau nicio secunda :)

 

INGREDIENTE

pentru inghetata

  • 6 galbenusuri
  • 400 ml smantana dulce pentru frisca
  • 200 gr ciocolata alba
  • o esenta vanilie
  • 4 linguri zeama lamaie
  • o lingura unt
  • 150 gr zahar.

pentru caramel

  • 5 linguri cu varf, zahar
  • 150 ml frisca lichida
  • o lingura unt

pentru blat

  • 3 oua
  • 3/4 pahar zahar
  • 3/4 pahar faina
  • 2 linguri ulei
  • o lingurita cacao

pentru bezea

  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar

2 linguri coniac plus..rabdare:)))

Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baked Alaska:

Inghetata:
Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul si le-am pus intr-o craticioara, la foc mic, amestecand intr-una pana ce s-au topit cristalele de zahar.
Frisca am batut-o tare (n-a durut-o, stati linistiti :)) ) .
Ciocolata am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul.

Cand galbenusurile si ciocolata s-au racit, le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de vanilie.
Am tapetat un bol rotund cu folie alimentara si am turnat jumatate din compozitie.

 

Am dat la congelator timp de 30 minute timp in care am facut caramelul.

Am topit zaharul, amestecand, pana a capatat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frisca si untul si am amestecat repede.
Am pus inapoi pe foc si am lasat doar pana ce caramelul a fost perfect topit.


Am scos inghetata, am turnat sosul caramel si am dat inapoi la frigider pentru 20 min.

 

Am pus si restul de inghetata amestecat cu zeama de lamaie si l-am lasat la congelator cateva ore bune.

Intre timp am preparat un blat simplu.

Am separat albusurile de galbenus, am mixat spuma albusurile adaugand in ploaie zaharul si am mixat pana s-a topit.
(eu zic mixat..dar gresesc ..pentru ca eu nu bat niciodata albusurile cu mixerul ci cu telul :) )

Am adaugat faina si uleiul si am omogenizat. Am pus si cacaua si am amestecat, dar nu complet, am incercat un amestec usor marmorat.

 

Am tapetat o cratita cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, presarat faina pe fund si am copt blatul la foc mic pana a trecut testul cu scobitoarea. Cred ca 35 min, cam asa.

 

Cand inghetata era congelata, am rasturnat-o pe blat (pe care l-am stropit cu coniac) si am dat la congelator.Eu nu am tava termorezistenta plata, asa ca am pus-o pe fundul unei tavi de tarta.

 

Aici am un mic pont.
La mine, stratul de deasupra de inghetata era cat pe ce sa se rastoarne. Inghetata si caramelul nu fac priza totala si fug una de cealalta :))), asa ca voi, turnati caramelul mai mult in mijlocul bolului, lasati marginile libere pentru a putea face priza cu celalalt strat de inghetata.
MULTUMITI-MI!:))))))

Am batut spuma albusurile pentru bezea adaugand lingura cu lingura, zaharul.

 

Am imbracat cupola in bezea (nu am mai facut cu poshul ca la cat sunt eu de inceata s-ar fi topit inghetata =))) )apoi mi-am invitat sotul sa se joace cu pistolul cu gaz.
Io ori as fi dat foc la casa ori mi-as fi ars sprancenele :))

 

Alternativa pistolului e un cuptor bun, cu setari de incalzire a treptei superioare, ce va fi incalzit la 200 grade si va primi cupola dulce in gazda (ce dragalas i-am zis:)) ), pentru 5 minute, cat sa se incalzeasca si caramelizeze bezeaua.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baked Alaska" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort Familia