Tort de ciocolata cu mousse de iaurt si mure

de oanapl in Torturi, 21 Ian 2017 | 12451 vizualizari

 

Noi suntem mari fani ai deserturilor cu mure. Din congelator, nu lipsesc niciodata aceste fructe, deoarece am grija sa ma aprovizionez in fiecare vara.. Daca v-am convins sa incercati acest tort delicios, puteti achizitiona mure din orice hipermarket (Auchan, Carrefour etc).

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 40 g unt
  • 30 g zahar
  • 100 g ciocolata neagra 70%
  • 2 oua mari
  • 1/3 lingurita sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 50 g faina
  • 10 g cacao neagra
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingura lapte
  • 40 g smantana grasa
  • pentru mousse de iaurt:
  • 150 g ciocolata alba
  • 100 g iaurt
  • 1 plic gelatina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 200 g frisca lichida
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • pentru mousse de mure:
  • 250 g mure
  • 30 g zahar brun
  • 50 g ciocolata alba
  • 50 g iaurt
  • 1 plic gelatina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 200 g frisca lichida
  • pentru glazura:
  • 60 g ciocolata neagra 70%
  • 60 g frisca lichida
  • pentru ornat:
  • 40 g frisca lichida
  • 2 linguri zahar pudra
  • Fructe de padure
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata cu mousse de iaurt si mure:

Pentru blat, topesti untul impreuna cu ciocolata si zaharul pe foc mic. Lasi putin la racit, apoi adaugi ouale pe rand si amesteci bine dupa fiecare adaugare. Separat, amesteci faina cu cacaua, sarea si praful de copt. Smantana o diluezi cu o lingura de lapte.

Peste crema de unt si ciocolata, pui smantana si amesteci bine, apoi adaugi ingredientele uscate si le incorporezi usor, folosindu-te de un tel.

Torni compozitia intr-o tava unsa cu unt (de 20cm diametru sau mai mica) si o introduci in cuptorul preincalzit la 150 de grade C. Dupa 30 de minute, reduci focul la 140 de grade C si mai lasi 10 minute. Scoti tava din cuptor si mai lasi tortul in tava inca 10-15 minute, dupa care il transferi pe un gratar. Dupa ce s-a racit blatul, il tai in doua, pe orizontala.

Pentru mousse-ul de mure, pui mura cu zaharul pe foc si o incalzesti bine, fara a o fierbe, pana cand zaharul e topit complet. Pisezi mura cu ajutorul unei furculite, apoi o strecori, pentru a scapa de seminte. 

Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. Ciocolata alba o topesti la bain marie si o amesteci cu sucul de mure, apoi adaugi gelatina si amesteci. Adaugi esenta de vanilie si iaurtul si amesteci pana cand se omogenizeaza compozitia.

Mixezi frisca lichida pana cand se intareste si o incorporezi usor in crema de mure si ciocolata racita. 

Pui unul din blaturi pe un platou in interiorul unui inel reglabil, torni jumatate din crema de mure si pui al doilea blat. Deasupra blatului, asezi un inel detasabil sau orice forma rotunda fara fund, cu diametru de 8-10 cm (tapetata cu folie alimentara)  si o umpli cu mousse-ul de mure. Dai la rece timp de o ora.

Pentru mousse-ul de iaurt, topesti ciocolata alba la bain marie, adaugi iaurtul si amesteci bine, apoi pui compozitia pe foc pana cand se incalzeste suficient, fara a fierbe. Adaugi gelatina (hidratata 10 minute in apa rece si apoi topita la bain marie) si amesteci bine. Lasi putin la racorit, apoi adaugi esenta de vanilie. Incorporezi usor frisca lichida batuta bine, cu miscari de jos in sus in crema de ciocolata rece.

Indepartezi inelul din jurul mousse-ului de mure si adaugi mousse-ului de iaurt de jur-imprejur dar si deasupra. Dai tortul la rece, pentru cateva ore. 

Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.

Pentru crema, maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.

 Mixezi frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie cu frisca si fructe de padure.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata cu mousse de iaurt si mure" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort padurea neagra