Noi suntem mari fani ai deserturilor cu mure. Din congelator, nu lipsesc niciodata aceste fructe, deoarece am grija sa ma aprovizionez in fiecare vara.. Daca v-am convins sa incercati acest tort delicios, puteti achizitiona mure din orice hipermarket (Auchan, Carrefour etc).
Pentru blat, topesti untul impreuna cu ciocolata si zaharul pe foc mic. Lasi putin la racit, apoi adaugi ouale pe rand si amesteci bine dupa fiecare adaugare. Separat, amesteci faina cu cacaua, sarea si praful de copt. Smantana o diluezi cu o lingura de lapte.
Peste crema de unt si ciocolata, pui smantana si amesteci bine, apoi adaugi ingredientele uscate si le incorporezi usor, folosindu-te de un tel.
Torni compozitia intr-o tava unsa cu unt (de 20cm diametru sau mai mica) si o introduci in cuptorul preincalzit la 150 de grade C. Dupa 30 de minute, reduci focul la 140 de grade C si mai lasi 10 minute. Scoti tava din cuptor si mai lasi tortul in tava inca 10-15 minute, dupa care il transferi pe un gratar. Dupa ce s-a racit blatul, il tai in doua, pe orizontala.
Pentru mousse-ul de mure, pui mura cu zaharul pe foc si o incalzesti bine, fara a o fierbe, pana cand zaharul e topit complet. Pisezi mura cu ajutorul unei furculite, apoi o strecori, pentru a scapa de seminte.
Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. Ciocolata alba o topesti la bain marie si o amesteci cu sucul de mure, apoi adaugi gelatina si amesteci. Adaugi esenta de vanilie si iaurtul si amesteci pana cand se omogenizeaza compozitia.
Mixezi frisca lichida pana cand se intareste si o incorporezi usor in crema de mure si ciocolata racita.
Pui unul din blaturi pe un platou in interiorul unui inel reglabil, torni jumatate din crema de mure si pui al doilea blat. Deasupra blatului, asezi un inel detasabil sau orice forma rotunda fara fund, cu diametru de 8-10 cm (tapetata cu folie alimentara) si o umpli cu mousse-ul de mure. Dai la rece timp de o ora.
Pentru mousse-ul de iaurt, topesti ciocolata alba la bain marie, adaugi iaurtul si amesteci bine, apoi pui compozitia pe foc pana cand se incalzeste suficient, fara a fierbe. Adaugi gelatina (hidratata 10 minute in apa rece si apoi topita la bain marie) si amesteci bine. Lasi putin la racorit, apoi adaugi esenta de vanilie. Incorporezi usor frisca lichida batuta bine, cu miscari de jos in sus in crema de ciocolata rece.
Indepartezi inelul din jurul mousse-ului de mure si adaugi mousse-ului de iaurt de jur-imprejur dar si deasupra. Dai tortul la rece, pentru cateva ore.
Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Pentru crema, maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie cu frisca si fructe de padure.