Imi era dor de ceva cu crema de caramel si am realizat acest tort minunat...Pentru toti iubitorii de ciocolata si caramel este delicios ..
Pentru blat separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le mixam bine cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul treptat, galbenusurile, apa si uleiul. Amestecam faina cu cacaoa si le cernem peste albusuri amestecand usor de sus in jos. Impartim compozitia in 3 si coacem 3 blaturi intr-o forma de tort (26 cm diametru) timp de 15-20 minute pentru fiecare blat (testul scobitorii)
Pentru crema caramelizam zaharul pe foc mic pana se inchide la culoare(maro potrivit) stingem cu 150 ml lapte fierbinte (mare atentie cand adaugati laptele) si amestecati bine pana se dizolva tot zaharul. Faina o amestecati cu 100 ml lapte, o adaugati peste zaharul ars si amestecati pana se ingroasa.
Bateti frisca (nu foarte tare) si adaugati treptat din crema caramel (racita bine). Hidratati gelatina timp de 10 minute in apa si puneti pe foc pana se topeste(atentie sa nu fiarba)
Adaugati 2 linguri de crema peste gelatina topita ,omogenizati bine si adaugati si restul de crema. Iese destul de deschisa crema la culoare(un crem deschis) dar este foarte gustoasa si cu o aroma placuta de caramel.
Pentru sirop caramelizati zaharul, stingeti cu apa iar cand e rece adaugati esenta de rom.
Asamblare: blat+sirop+crema+blat+sirop+crema+blat+sirop
Opriti 3-4 linguri de crema si imbracati tortul cu ea. Dati la rece pentru 1 ora. Intre timp pregatiti glazura si o lasati si pe ea sa se racoreasca putin.
Decorati tortul cu glazura de ciocolata si ciocolata rasa.
1
Tortul este mai bun a 2-a zi.