Acest tort obisnuiam sa-l fac cu mere intregi,sau mere taiate in sferturi cu crema de zahar ars,insa mi-a venit aceasta idee cu capsuni si am zis, de ce nu!?
A iesit foarte bun!!!cred ca o sa il repet cat de curand dar o sa incerc si cu blat de ciocolata.Sper sa va placa!
La partea de decor nu a iesit prea frumos pentru ca m-am grabit recunosc,dar nu mai aveam rabdare...
Caramelul pentru capsuni:
Intr-o cratita cu peretii mai inalti, puneti zaharul la topit la foc incet. Cand a inceput sa prinda culoare il turnati in forma detasabila de tort (sau il lasati in aceiasi cratita mai bine, pentru ca mie mi s-a scurs din zahar chiar daca i-am pus si hartie pentru copt in acea forma) intinzand pe peretii ei. Lasati sa se intareasca.
Capsunile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la cuptor la 150 grade timp de 15 minute cat sa se inmoaie putin. Dupa aceea le scoateti una cate una (lasand siropul ce s-a scurs de la ele) si le asezati in cratita cu zaharul caramelizat. Turnati compozitia de blat si dati la cuptor 180 gr timp de 30-35 min(faceti proba scobitorii)
Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un vf de sare si treptat se pune zaharul.Se bat, pana ce devin ca o bezea. Galbenusurile se amesteca cu cele 6 linguri de ulei si dupa aceea se pun peste albusurile batute, amestecand usor cu un tel. Se incorporeaza si faina (care s-a amestecat inainte cu praful de copt), incetul cu incetul pana la omogenizare
Crema:
Se taie ciocolata in bucatele, se adauga frisca lichida si se pune la bain marin la foc incet, se amesteca incontinuu pana ce devine o consistenta cremoasa. Se da deoparte si se pregateste siropul
Siropul:
Se caramelizeaza zaharul,se adauga apa si cand s-a racit se adauga esenta de rom si cafeaua.
Dupa ce s-a facut blatul, asteptam putin sa nu ne ardem, ii punem o farfurie deasupra si il intoarcem.
Dupa cateva ore (4-5 ore cel putin) il taiem pe jumatate, il insiropam (cred ca doar partea de jos e suficient), ii punem crema de ciocolata si decoram dupa gust.
1
Faceti intai siropul si in timp ce se raceste acesta ,faceti crema de ciocolata.
2
Daca vi se pare prea groasa crema ii puteti adauga frisca lichida.
3
Este mai bine sa faceti blatul intr-o cratita decat in forma detasabila,pentru ca riscati sa vi se scurga siropul.