Sper să nu devin plictisitoare,adevărul este că ador combinația de zmeură şi mascarpone,aşa că nu ezit s-o folosoesc,mai ales dacă e vorba despre un tort.
Aniversarea mamei mele a fost ocazia perfectă să-i pregătesc un tort delicios.
Mereu mă bucur mai mult de aniversarea mamei decât de a mea,pentru că ştiu că sunt o norocoasă s-o am lângă mine.
Am încercat să fac tortul pe gustul ei deşi are cam multă cremă,spune ea,dar pâna la urma i-a placut foarte mult.
La mulți ani Mama!!!!
Cele doua blaturi de tort le-am pregatit cu o zi înainte pentru a se putea taia mai usor.
Ca sa castig timp,eu am pregatit si jeleul de zmeura si ciocolata pentru crema tot cu o zi înainte,dar nu e neaparat necesar.
Blaturile de tort le-am pregatit în acelasi mod,doar ca la cel cu cacao,am înlocuit 25 g faina cu 25 g cacao.
Am tapetat o tava de tort cu hârtie de copt.
Am mixat ouale întregi cu zaharul pâna si-au triplat volumul.
Operatiunea aceasta va dura cam 20 de minute la viteza maxima a mixerului.
Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt.
Peste amestecul de oua am pus vanilia,apoi ajutându-ma de un tel,am încorporat usor faina în amestecul de oua.
Nu puneti toata faina odata,altfel spuma obtinuta se va lasa si nu vom avea un blat crescut frumos.
Intre timp am încalzit cuptorul la 180 de grade.
Am pus compozitia în tava pregatita si am pus-o la cuptor pentru25-30 de minute.
In nici un caz nu deschideti cuptorul mai repede de 20 de minute.
Am oprit focul si am lasat blatul sa se raceasca în cuptor.
La fel am procedat si cu blatul cu cacao.
Am pregatit apoi jeleul de zmeura pe care l-am folosit in cele doua creme,cea cu mascarpone si cea cu frisca,cu care am ornat tortul.
Am folosit zmeura congelata.
Dupa ce s-a decongelat,am amestecat-o cu zaharul,am pus pe foc cratita sa se încalzeasca amestecul,apoi am trecut-o prin sita pentru a scapa de seminte.
Am amestecat 3 linguri de amidon cu câteva linguri de piure de zmeura si apoi cu restul cantitatii.
Am pus cratita pe foc si am lasat sa fiarba pâna ce amestecul s-a îngrosat suficient.
Am luat cratita de pe foc si am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de ciocolata,am pus ciocolata rupta bucati cu 200 ml frisca (din cei 350 ml)pe baie de aburi pâna când ciocolata s-a topit,apoi am lasat amestecul sa se raceasca.
Dupa ce jeleul de zmeura si ciocolata s-au racit,am putut sa prepar cremele astfel:
Am mixat 500 g mascarpone cu 3 linguri de zahar pudra,apoi am pus câte putin jeleu de zmeura.
Cum am spus,am folosit cam trei sferturi din jeleu pentru aceasta crema.
Am mixat în continuare adaugând frisca lichida(nebatuta) pâna am obtinut consistenta dorita.
Am lasat crema deoparte si am pregatit crema de ciocolata.
Am mixat 300 g mascarpone cu 2 linguri zahar pudra,apoi am pus ciocolata racita.
La final am adaugat restul de 150 ml frisca lichida(nebatuta),la fel ca si la crema de zmeura.
Astfel crema va deveni mai „aerata”.
Am mixat apoi 300 ml frisca cu cele 3 linguri de smântana si apoi am amestecat-o cu jeleul de zmeura ramas.
Cu aceasta crema am ornat tortul.
Am pregatit si siropul,am amestecat siropul cu apa si l-am încalzit putin,apoi am trecut la asamblarea tortului.
Am taiat cele doua blaturi pe orizontala,obtinând astfel 4 blaturi.
Am intercalat blaturile,am pus mai întâi blatul cu cacao,apoi cel galben,iar blat cu cacao si deasupra blat galben.
Am însiropat fiecare blat si am pus pe fiecare crema de zmeura si mascarpone.
Am îmbracat apoi lateralele tortului cu crema de ciocolata si am facut un model de cosulet,am avut însa un dui destul de mititel si nu m-a ajutat prea mult.
Deasupra am ornat cu crema de frisca si zmeura,am presarat niste inimioare si am mai pus câteva floricele.
Cam asta este reteta,pare destul de complicat dar nu este asa.
Am încercat doar sa scriu cât mai detaliat.
Poftă bună !!!!