Etape prepararii blatului de cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat bine cu zaharul tos, cu zaharul vanilat si un praf de sare.
Se incorporeaza pe rand si galbenusurile, dupa care se pun nucile macinate. Faina, cacaoa și praful de copt amestecate in prealabil se adauga la compozitia pregatita anterior.
Compozitia de blat se pune intr-o tava de tort cu diametrul de 26 cm, in cazul meu intr-o tava de silicon unsa cu putin ulei, iar daca aveti tava normala o tapetati cu hartie de copt si se coace la 180 de grade C timp de 25 minute.
Etapele prepararii blatului de vanilie:
Ouale intregi se amesteca cu zaharul si o priza de sare pana devin cremoase, se adauga apa calduta si se amesteca cu mixerul pana cand observam ca compozitia devine ca o spuma. Adaugam uleiul, vanilia, si faina amestecata cu praful de copt in prealabil.
Dupa aceea se imparte aluatul in 2 parti egale si se coc doua foi, intr-o tava dreptunghiulară tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 30 x 32 cm.
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade C si se coace cca 15 minute. Se lasa sa se raceasca acoperit cu un prosop.
Dupa ce s-a racit blatul, se taie pe lung in fasii de 5 cm.
Este foarte important ca sa folositi tavi de dimensiunile pe care eu le-am folosit, deoarece riscati sa nu va iasa blatul de vanilie la dimensiunea blatului de cacao, in circumferinta (26 cm).
ETAPELE PREPARARII CREMEI GANACHE:
In bain marie se topeste ciocolata in frisca lichida omogenizand compozitia. Dupa topirea completa se lasa la racit, apoi se bate cu mixerul. Se adaugă nucile si alunele macinate.
Crema ganache o folosim sa ungem fasiile de blat de vanilie, pe care le rulam pana cand ajungem la circumferinta blatului de cacao.
Diametrul pe care blatul de vanilie trebuie sa il aiba este de 26 cm.
ETAPELE PREPARARII SPUMEI DE VANILIE:
Amestecam zaharul cu faina, sarea si laptele intr-o cratita si se lasa sa fiarba, amestecand continutul, pana ce devine ca o budinca, apoi se ia de pe foc si se adauga vanilia. Dupa ce s-a racit complet crema o amestecam cu cu untul moale, si mixam pana devine ca o spuma densa.
MONTAREA TORTULUI
Se taie blatul de cacao in 2 parti egale si jumatate din crema de vanilie se pune pe blatul de jos. Se ia cu grija inelul format din blatul de vanilie si se pune peste blatul de cacao si crema de vanilie. Se pune peste blatul de vanilie si ce mai a ramas din crema de vanilie si se pune si ce-a de-a doua jumatate de blat din cacao peste, ca un capac.
ETAPELE PREPARARII GLAZURII DE CIOCOLATA AMARUIE:
Punem in bain marie ciocolata sa se topeasca, adaugam uleiul, apa amestecam bine si dam de-o parte, apoi adaugam untul si amestecam bine pana se dizolva si se formeaza o glazura densa de ciocolata. Testul cu lingurita dovedeste ca glazura a iesit perfect, asa cum trebuie.
Dupa ce am imbracat tortul in ciocolata, am ornat cu frisca batuta pe margini si am facut cu cutitul "valuri" pentru lebede... Am zis ca un tort atat de special merita si un decor special si am facut din pasta de lapte praf si miere o lebada mare cu doi pui.
Iata cum am facut pasta de lapte praf cu miere:
Am pus intr-un castron 3 linguri de miere, am adaugat lapte praf 100 de grame si am framantat pana s-a format o bila de aluat de pasta. In putina pasta am pus colorant rosu ca sa fac ciocul la lebede. Am dat pasta la frigider pana a 2-a zi, cand am ornat tortul cu lebedele formate
Nu am avut nici un tipar. Am trasat cu cutitul marginile si am taiat pur si simplu. La ochisori am pus cuisoare.
Le-am lasat pe platoul pe care au stat in frigider pana le-am pus pe tort, inainte de a fi servit.
Este cel mai delicios tort!