Un tort pe care l-am pregătit pentru o aniversare,deci nu am secţiune.
Nu prea am nici poze frumoase,eram prea obosită şi lumina foarte proastă la acea oră.
M-a mulţumit însă faptul că a plăcut celor cărora le-a fost destinat.
Am profitat de faptul că încă am mai găsit zmeură proaspătă la piaţă.Eu iubesc zmeura şi o găsesc foarte potrivită pentru desert,pentru tort în special.Iar în combinaţie cu ciocolată dar şi cu Mascarpone,nu poate fi decât delicioasă.
Ca de obicei,nu prea ştiam cum vreau sa fie acest tort şi l-am „compus” în timp ce-l pregateam.
Pentru cele doua blaturi,am folosit reţeta de pandişpan care îmi place foarte mult.Reţeta o găsiţi aici: http://www.bucataras.ro/retete/blat-de-tort-pandispan-64674.html
Blaturile de tort le-am pregatit cu o zi înainte dupa reteta de aici.
Mousse de zmeura si mascarpone:
Am încalzit 150 ml frisca pâna la punctul de fierbere apoi am pus în ea 180 g ciocolata alba maruntita(se poate razui).
Am amestecat cu un tel pâna ce ciocolata s-a topit.
Am pus apoi ciocolata la congelator pentru o ora.
Gelatina am hidratat-o cu apa rece(apa cât sa acopere gelatina)
In acest timp,am amestecat 300 g zmeura cu 100 g zahar,am încalzit amestecul pâna s-a topit zaharul,apoi am pasat printr-o sita deasa ca sa elimin semintele.
Am pus din nou pe foc si am fiert doua trei clocote.
Am lasat sa se racoreasca putin si cât a fost înca calduta,am pus gelatina si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am scos ciocolata de la congelator si am mixat-o putin.
Am mixat si 250 ml frisca cu smântâna si mierea de albine, pâna a prins consistenta,nu trebuie sa stea băţ.
In zmeura racita am pus 2-3 linguri de frisca batuta,dupa care am încorporat în frisca ramasa.
Am amestecat apoi mousseul de zmeura cu crema de ciocolata si mascarpone.
Am pus crema la frigider sa se întareasca.
Sirop:
Am fiert toate ingredientele,apoi am racit siropul.
Crema de ciocolata:
Este crema cu care am îmbracat tortul. Am topit pe baie de aburi 300 g ciocolata 55% cacao cu 300 ml frisca. Am lasat la frigider pâna s-a întarit. Am mixat apoi si am adaugat treptat 150 ml frisca. Am obtinut o crema pufoasa dar mai deschisa la culoare.
Crema de ciocolata pentru décor:
Ciocolata împreuna cu frisca am pus-o pe baie de aburi pâna s-a topit. Am lasat-o sa se raceasca la frigider.
Crema de zmeura si ciocolata alba:
Cu aceasta crema am decorat partea de sus a tortului.
Mai întâi am pregatit jeleul de zmeura. Am amestecat zmeura cu zaharul gelifiant,am încalzit-o cât sa se înmoaie zmeura,am trecut-o prin sita ca sa elimin semintele,apoi am pus-o iarasi pe foc. Am lasat-o sa fiarba cam 5 minute pâna s-a îngrosat. Am lasat-o sa se raceasca.
Am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata alba maruntita si am amestecat cu un tel pâna ce aceasta s-a topit. Am pus ciocolata la congelator pentru o ora Dupa acest timp am mixat ciocolata pâna a devenit cremoasa. Am mixat crema Mascarpone apoi am pus treptat ciocolata alba peste ea. Am împartit crema,o parte am lasat-o asa alba,iar cealalta am amestecat-o cu jeleul de zmeura.
Am asamblat tortul,urmând ca apoi sa pregatesc glazura si dantela de ciocolata.
Am taiat cele doua blaturi de tort pe orizontala,cel mare în doua iar cel mic în trei parti.
Am însiropat blatul mare de tort.
Cel mic,am preferat sa-l las fara sirop.
Am pus zmeura în mousseul de zmeura si am pus crema între blaturi.
Am mai presarat zmeura si peste crema pe fiecare strat.
Am lasat tortul la frigider sa se întareasca crema.
Am pregatit apoi glazura de ciocolata si am pus-o deasupra tortului.
Pentru glazura,am topit ingredientele pe baie de aburi si am lasat-o pâna s-a racit putin dar trebuie sa fie destul de fluida ca sa se poata turna deasupra tortului.
Am îmbracat tortul în crema de ciocolata.
Am ornat pe blatul mai mic cu crema de ciocolata,iar deasupra cu crema ce zmeura si ciocolata alba.
Pentru dantela de ciocolata,am topit pe baie de aburi 50 g ciocolata iar când aceasta a devenit fluida,apoi am temperat-o cu celelalte 50 g maruntita(sau data pe razatoare).
Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit si am obtinut un amestec omogen.
Cât timp ciocolata s-a racit,am taiat hârtie de copt de lungime egala cu circumferinta tortului si la fel de lata cu înaltimea blatului de jos.
Am pus ciocolata într-un poş si am desenat o dantela pe hârtia pregatita.
Am lasat ciocolata sa se întareasca atât cât sa nu curga si sa-mi permita sa manevrez hârtia.
Pentru o aderenta mai buna,am mai pus putina crema de ciocolata pe partea de tort unde am lipit dantela.
Am lipit apoi cu grija dantela pe marginea tortului presând usor hârtia pe tort.
Am lasat la frigider pâna ce ciocolata s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.
Acestea fiind scrise,nu-mi ramane decât sa-i urez sarbatoritei `La multi ani!` si sa sper ca am sa va inspir cu acest tort.