Cum postul este pe sfarsite, m-am gandit ca trebuie sa avem un desert bun pe masa de Paste...
Blat
Se bat albusurile spuma su praful de sare, apoi se adauga zaharul cate putin mixand la viteza mare.Galbenusurile se amesteca cu uleiul, apoi cu telul se incorporeaza in spuma de albus, dupa care se adauga faina si praful de copt proaspat cernute.Turnam aiuatul in tava(dimensiuni 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit 15 min. la 160 grade si 35 min. la 170 grade. Dupa racire se taie blatul in 3 foi.
Crema
Mai intai pregatim frisca din smantana si zahar pudra, apoi punem gelatina la hidratat in 4 linguri apa rece.
Intr-un vas, pe baie de apa turnam frisca lichida, untul, ciocolata rupta in bucati si fierbem pana cand aceasta se topeste complet. Tragem vasul de pe foc si adaugam gelatina hidratata, apoi lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Cu ajutorul unui tel incorporam iaurtul, dulceata si 2/3 din frisca.
Asamblare
Tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara si turnam 1/3 crema, asezam o foaie de blat insiropat, 1/3 crema, blat, 1/3 crema si iar blat. Acoperim cu folie, tinem la rece pana a doua zi cand rasturnam tortul pe platou si-l ornam cu frisca ramasa si fructe de padure. Rezulta un tort de aproximativ 3 kg.
Pofta buna!
1
Daca nu vreti sa folositi iaurt cu fructe, puteti opta pentru cel natural cu 3% grasimi si mai adaugati 2 linguri de dulceata.