Am să vă spun doar că este un tort făcut cu multă dragoste pentru mama mea.Fiecare aniversare a mamei este un prilej de bucurie pentru noi,nu degeaba se spune că mama este fiinţa care poate ţine locul oricui dar al cărei loc nu-l poate lua nimeni.
Aş fi vrut un tort mai frumos dar se pare că nu am fost prea inspirata,dar a fost foarte gustos,foi de bezea glazurate cu ciocolata,cremă de portocale şi mascarpone aromată cu vanilie,mousse de zmeură,glazură de ciocolată albă.Noua ne-a plăcut foarte mult.
„La mulţi ani mama mea!”
Ingrediente foi:
Ingrediente crema portocale:
Ingrediente mousse de zmeura:
Ingrediente glazura de ciocolata alba:
Pentru decor am folosit :
Pentru foi am împartit cantitatile în doua,pregatind câte 2 foi odata.
Am mixat 4 albusuri cu un praf de sare.Când spuma a prins consistenta,am adaugat treptat cele 6 linguri de zahar. Vom obtine o spuma lucioasa si foarte ferma.
Am adaugat 1 lingura rom si apoi 2 linguri de amidon si 5 linguri nuca prajita si macinata.
Când am adaugat amidonul si nuca, am amestecat usor cu o paleta.
Foile le-am copt pe baza tavii detasabile cu diametrul de 28 cm,pe care am pus hârtie de copt.
Am împartit bezeaua în doua, jumatate am pus-o pe baza tavii pregatite iar cealalta am pus-o la frigider.
Am copt foaia 30 de minute la 170 de grade.
Am scos-o si am pus-o cu tot cu hârtie pe un platou.
Când s-a racorit am desfacut hârtia de pe foaie ,dar am lasat-o sub ea.
Am pus cea de-a doua foaie la cuptor.
Am procedat la fel cu ingredientele ramase si am mai copt doua foi.
Am topit pe baie de aburi ciocolata alba si cea amaruie.
Pe una dintre foi am pus ciocolata alba iar pe alte doua am pus ciocolata amaruie.
Pentru crema de portocale,am pregatit un curd de portocale,pe care l-am amestecat cu mascarpone.
Am stors sucul de portocala.
Am mixat ouale si galbenusurile cu zahar,apoi am adaugat sucul de portocala si semintele din pastaia de vanilie.
Am pus totul pe baie de aburi si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat (cam 10-15 minute).
Am luat vasul de pe foc si am adaugat coaja de portocala apoi untul cubulete, amestecând pâna la încorporare.
Am lasat sa se raceasca si apoi am adaugat crema mascarpone.
Pentru mousseul de zmeura, am pregatit mai întâi piureul de zmeura.
Zmeura decongelata am amestecat-o cu zaharul, am pus pe foc sa dea un clocot si apoi am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.
Foile de gelatina le-am pus la hidratat cu apa rece.
Am încalzit piureul de zmeura, apoi am pus foile de gelatina stoarse de apa.
Am amestecat pâna când gelatina s-a dizolvat.
Am pus la frigider 15 minute - 20 de minute.
Am mixat smântâna pentru frisca, apoi am încorporat-o în jeleul de zmeura,nu înainte de a opri 2-3 linguri de jeleu pentru stratul de deasupra tortului.
Dupa ce toate acestea au fost pregatite am ansamblat tortul astfel:
- am pus foaia de bezea cu glazura de ciocolata amaruie, peste aceasta ceva mai putin de jumatate din crema de portocale.
- A urmat foaia de bezea cu ciocolata alba si mousse de zmeura (eu am mai pus putina zmeura si prin crema).
- Iarasi foaie de bezea cu ciocolata amaruie si crema de portocale.
- Ultima foaie din bezea,un strat subtire de crema de portocale ,jeleul de zmeura
Am pus tortul la frigider si am pregatit glazura de ciocolata alba.
Am vrut o glazura ceva mai „elastica” asa ca am folosit gelatina.
Gelatina am pus-o în apa rece.
Am încalzit smântâna pentru frisca, înainte de a fierbe, am luat-o de pe foc,am pus ciocolata alba rupta bucati, am lasat-o câteva minute, apoi am amestecat cu un tel pâna ce s-a topit ciocolata.
Am stors gelatina de apa si am pus-o peste ciocolata. Am amestecat pâna s-a încorporat.
Daca ciocolata s-a racit prea mult si gelatina nu s-a topit, mai puneti câteva secunde pe foc.
Am lasat-o sa se raceasca apoi am pus-o putin la frigider.
Am confectionat un „perete” din carton pentru tort si am pus glazura deasupra.
Am luat putin glazura pe care am colorat-o în rosu pentru a face acele inimioare deasupra tortului.
Dupa ce glazura s-a întarit, am desfacut „peretele” si am îmbracat lateralele tortului cu frisca.
Pentru ornamentul de ciocolata, am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi, dupa ce s-a racit putin, am desenat diferite forme pe hârtie de copt.
Am pus hârtia în jurul tortului si am pus la frigider.
Dupa ce s-a întarit ciocolata, am desfacut hârtia si am mai pus betisoare de ciocolata cu crema de capsuni.
Poftă bună !