Acest tort l-am facut cu ocazia Sfantului Andrei, zi speciala pentru noi pentru ca l-am sarbatorit pe juniorul nostru - Florin Andrei. Tortul era obligatoriu, chiar daca el nu prea stie ce inseamna o aniversare...cu siguranta stie ca la astfel de evenimente mami face tort :) In momentul in care au inceput urarile ( de cu buna dimineata ) au inceput si cererile de genul: 'mami vreau tort, unde e tortul?...mami vreau tort' :)) Asa ca 'mami' i-a facut tort...si inca unul grozav de bun! Va las reteta si pozele, ca sa va convingeti ca am dreptate!
Incepem cu blaturile, si anume: amestecam faina cu sarea, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Separat batem usor ouale cu zaharul pana devin spumoase. Peste oua adaugam piureul de dovleac, uleiul si ghimbirul ras apoi omogenizam. Adaugam faina si laptele in reprize alternative si amestecam usor cu telul pana obtinem o compozitie omogena.
Pregatim 2 tavi de diametru 21cm, le ungem cu unt si le tapetam cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Impartim compozitia de blat in mod egal in cele tavi si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute pana in momentul in care scobitoarea introdusa in mijlocul lor iese curata.
Scoatem torturile pe un gratar si le lasam la racit. Intre timp trecem repede la umpluturi.
Punem zaharul impreuna cu apa si pastaia de vanilie intr-o tigaie antiaderenta pe foc mediu si le lasam sa fiarba pentru aproximativ 9 minute pana cand caramelul capata consistenta. Luam de pe foc, adaugam sarea (nu e obligatoriu) si smantana si amestecam repede-repede pana la omogenizare. Inlaturam pastaia de vanilie dupa care adaugam untul si lasam caramelul deoparte.
Pentru crema mixam crema de branza impreuna cu caramelul si zaharul pudra, adaugam untul taiat cubulete, cate un cub pe rand si amestecam bine dupa fiecare adaugare. La sfarsit punem si extractul de vanilie (cu cat mai natural cu atata mai bine) si dam crema la rece.
Pregatim ganache-ul. Ciocolata o topim la bain-marie impreuna cu smantana, amestecand usor. Cam atat cu pregatirile, putem trece la asamblare.
Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Fiecare bucata de blat o ungem cu ganache de ciocolata, apoi cu crema de branza. Procedam la fel pana cand ajungem la ultima bucata de blat pe care nu o mai ungem cu ganache. Imbracam tortul in crema de branza ramasa si il decoram cu frisca si dropsuri de ciocolata.
Huh, suntem gata...putem sa ne delectam cu o portie de tort delicios, aromat, perfect pentru anotimpul de afara. Azi sunt darnica, asa ca va aduc doua felii de tort :P
Adaptata dupa reteta de pe: Food and wine