Ziua fiicei mele Alexandra
Separam ouale, albus de galbenus. Cumparam sfecla prefiarta si o punem sa mai fiarba, trebuie sa scoatem culoare rosiatica necesara pentru colorarea blaturilor.
Batem albusurile spuma iar aproape de final adaugam si jumatate din cantitatea de zahar. Batem pana albusul are o consistenta tare. Amestecam galbenusurile cu restul de zahar, cand s-a topit zaharul se adauga faina si cacaoa cernuta. Luam sfecla o taiem ai o vom pasa prin sita.
Lichidul rezultat il adaugam peste celelalete ingrediente si amestecam (nu prea mult lichid, mai putin dar foarte concentrat). La final adaugam si albusurile si omogenizam, amestecand de jos in sus sa aeram compozitia.
Cuptorul a fost preincalzit, punem compozitia intr-un cerc de 22 cm si dam la cuptor aproximativ 30 de minute la 180 de grade.
Scoatem din timp untul de la frigider sa fie la temperatura camerei. Facem o crema din unt si zahar pudra. Batem la mixer 100 ml de smantana pentru frisca pana se intareste. Hidratam gelatina in putina apa rece. Adaugam smantana pentru gatit peste crema de unt si amestecam, peste aceasta adaugam frisca batuta bine. Scoatem din robot si punem intr-un alt vas. Vom adauga fulgii de ciocolata.
Punem gelatina cateva secunde la cuptorul cu microunde cat sa se faca lichida, aceasta se va adauga peste crema si vom omogeniza bine. Dam crema 30 de minute la frigider.
Scoatem blatul de tort si il vom aranja, vom lasa sa se raceasca dupa care vom taia trei straturi din blat. Acest blat NU SE insiropeaza. Luam crema din frigider si vom adauga crema pe blaturile tortului. Vom pune crema inclusiv pe blatul superior.
Topim ciocolata la bain-marie, dupa care o temperam. Punem o tava de aragaz, deasupra ei asezam un suport metalic pe care vom pune tortul. Cand s-a racit glazura o adaugam lasand-o sa curga, pe toata suprafata tortului. Oprim putina glazura deoarece ne va trebui cand vom monda capsunile pe tort.
Spalam si taiem capsunile in jumatate le lasam coditele verzi, vom pune glazura si vom adauga capsunile in forma de buchet in mijlocul tortului.
Cand vom taia tortul se va observa un frumos contrast intre:crema alba cu puncte de ciocolata, blatul rosu si grazura ciocolatie.
Pofta Buna.