E grozava combinatia menta-capsuni! A rezultat un minunat tort aromat si racoros. Imi pare rau si imi cer scuze pe aceasta cale ca fotografia nu e facuta intr-o lumina buna si nu se vede culoarea placuta a cremei de menta. Crema de capsuni din interior e spumoasa, aerata, dulce si aromata de un roz placut. Blatul galben bine vanilat aduce un plus de savoare acstui tort.
Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu sarea,se adauga uleiul in fir subtire, apoi apa. Compozitia se lasa deoparte si se bat albusurile spuma pana se intaresc. Se adauga zaharul, treptat si se mixeaza pana se topeste tot.
In spuma de albusuri se incorporeaza compozitia de galbenusuri. Se amesteca incet, cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Dupa ce s-a omogenizat, se adauga faina si se amesteca la fel de incet. Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins. E gata cand trece proba scobitorii.
Blatul obtinut se scoate si se lasa la racit. Intre timp, se pregatesc cremele.
Capsunii se spala, se curata si se zdrobesc cu blenderul, rezultand un piure subtire.Piureul se pune la foc cu zaharul si se fierbe pana capata o consistenta mai groasa. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Gelatina se pune la hidratat in putina apa.Cand piureul de capsuni s-a racorit, se adauga gelatina incalzita cateva secunde pe foc. Se omogenizeaza bine si se da la rece.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa se ingroase. Se adauga compozitia de capsuni si se mixeaza in continuare pana se obtine o crema consistenta. Se da la rece pana la utilizare.
Budinca de vanilie se pune la foc cu laptele si zaharul. Se fierbe, amestecand mereu, pana se ingroasa. Cand incepe sa se ingroase, se adauga frunzele de menta,se mai lasa doua minute sa fiarba, apoi se stinge focul. Vasul cu budinca se acopera cu un capac pentru a se infuza menta.Se lasa asa pana se raceste complet, dupa cere, se scot frunzele de menta.
Cine doreste o aroma de menta mai puternica, poate sa adauge cateva picaturi de esenta de menta.
Smantana pentru frisca se bate pana se intareste.Se adauga budinca si se omogenizeaza.Pentru o culoare placuta, vernil, se adauga cateva fire de colorant verde.
Blatul racit se taie in trei,pe orizontala. Una din foile obtinute se asaza pe o tava. Peste ea se intinde jumatate din crema de menta.Deasupra se intinde jumatate din crema de capsuni. Se acopera cu a doua foaie de blat, dupa care se intind cremele in aceeasi ordine.Se acopera cu ultima foaie.
Din crema de menta se opresc cateva linguri pentru a imbraca tortul. Deasupra se decoreaza cu capsuni.
Nu am insiropat blaturile pentru ca au fost foarte subtiri. Se pot insiropa cu sirop de la capsuni.