Stiti si voi zicala "Nemultumitorului i se ia darul", exact asa am patit eu cu tortul asta. Eram nemultumita de blat, vroiam unul mai mare si mai frumos si cand sa-l finisez l-am scapat jos. Pai deh, cum era sa fac altul mai mare si mai frumos (vorba Gabitei)? ;) Asa ca am luat-o frumusel de la capat si iata rezultatul. :P
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 70 g zahar, pana cand se deschid la culoare si cresc in volum. Adauhgam uleiul si mai mixam un minut.
4. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam restul de zahar si mixam pana cand acesta se dizolva iar spuma formata este lucioasa si tare.
5. Turnam galbenusurile batute in albusuri si amestecam cu o spatula, de sus in jos, cu cat mai putine miscari.
6. Cernem in compozitie faina amestecata cu cacao in trei transe amestecand usor cu spatula/lingura.
7. Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-40 min, sau pana cand trece testul scobitorii.
8. Dupa ce s-a copt scoatem blatul la racit pe un gratar.
Crema:
1. Amestecam zaharul, faina si amidonul si le punem intr-o cratita groasa. Turnam treptat laptele si amestecam bine ca sa nu se formeze cocoloase.
2. Punem in compozitie cuisoarele si scortisoara.
3. Punem vasul pe foc si amestecam continuu pana cand crema se ingroasa (~10 minute dureaza).
4. Oprim focul si acoperim crema cu o folie alimentara ca sa nu se formeze pojghita, apoi o lasam sa se raceasca complet. Scoatem cuisoarele si scortisoara.
5. Mixam smantana lichida (rece) pana cand creste in volum, iar spuma formata este densa.
6. Punem 200 g din frisca batuta in crema de lapte rece si mixam pana la incorporare. Adaugam si restul de frisca batuta si o inglobam usor, cu ajutorul spatulei. 7. Impartim crema in 3.
Sirop:
Punem apa impreuna cu zaharul si scortisoara pe foc. Lasam sa fiarba 5 minute, oprim focul si lasam sa se raceasca complet.
Zahar caramelizat
ATENTIE! Decorul din zahar caramelizat este bine sa il faceti chiar inainte de a servi tortul deoarece acesta se topeste cand sta mult timp in contact cu crema de lapte, sau daca aveti umiditate in bucatarie.
1. Punem zaharul impreuna cu zeama de lamaie intr-o cratita non-aderenta si lasam la foc mic pana se caramelizeaza, fara a amesteca. Oprim focul si omogenizam.
2. Punem o hartie de copt pe blatul de lucru, punem o parte din zaharul caramelizat pe hartie si il intindem bine. Lasam sa se raceasca complet, apoi il zdrobim sau il rupem in bucati mai mici.
3. Pentru firisoarele de zahar, bagam doua linguri in zaharul caramelizat. Le scoatem si le unim "spate in spate" si apoi tragem in sens invers cat de mult putem. Taiem firicelele formate si repetam procesul de cateva ori pana obtinem cantitatea dorita.
Asamblare:
1. Feliem tortul in 3.
2. Intr-un inel pentru torturi punem prima felie de blat, insiropam cu 6-7 lg de sirop, asteptam 2-5 min.
3. Punem apoi o parte de crema, a doua felie, sirop (6-7 lg) a doua parte de crema si ultima felie de blat care o vom insiropa. Introducem in frigider minim 6 ore (la mine a stat peste noapte).
4. Scoatem tortul din frigider, scotem inelul si imbracam tortul in crema ramasa.
5. Mixam frisca lichida cu 1/2 lgt zahar pana cand creste in volum, o punem intr-un pos cu varf simplusi ornam tortul pe marginea de sus.
6. Punem pe margine bucatile de zahar caramelizat, iar in mijloc "firisoarele" din zahar.
1
Daca nu vreti sa va complicati cu zaharul caramelizat, puteti folosi ciocolata razuita pentru decor. ;)