Pentru acest tort am folosit reteta de blat a Diei, respectata intocmai, si a iesit un blat super! Il recomand cu incredere! Mersi Dia! :-*
Pt. blat:
Pt. jeleul de visine:
Pt. crema de iaurt:
Pt. ornat:
Blatul: Se mixeaza ouale impreuna cu praful de sare si zaharul la viteza maxima timp de 20-25 minute (eu am mixat 22 minute) pana isi tripleaza volumul (cat ca nu a dat afara din bolul robotului). Faina amestecata cu praful de copt se adauga la crema obtinuta in 3 reprize, amestecand usor pana la incorporare. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, se bate putin de masa apoi se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade. Dupa 20 de minute se reduce focul la 180 de grade. Dupa ce a trecut testul scobitorii, se stinge focul si se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa.
Dupa ce s-a racit bine se taie in doua. Tava in care s-a copt blatul se tapeteaza cu folie alimentara si se aseaza un blat.
Jeleul de visine: Intr-o craticioara se pun visinele impreuna cu zaharul la foc si se lasa sa fiarba cca 5 minute. Se lasa la racit. Se scurg visinele de sirop. Le asezam peste blatul din tava.
Din sucul rezultat (250 ml) se prepara un jeleu. Se rastoarna continutul plicului de jeleu intr-o craticioara iar siropul se adauga cate putin in timp ce cu un tel se amesteca continuu pana la omogenizare. Se da la foc mic timp de 1 minut amestecand mereu. In momentul in care jeleul obtinut incepe sa ramana pe tel, se ia de pe foc si se toarna peste blatul cu visine din tava intinzand repede cu o lingura. Se da la frigider pana se prepara crema.
Crema de iaurt: Fructele din compot se pun la scurs. Se amesteca iaurtul cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga frisca batuta si se amesteca usor. Se toarna si fructele si se omogenizeaza. Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe plic apoi se adauga la crema obtinuta.
Se scoate tava din frigider si se toarna crema peste jeleu. Se niveleaza iar deasupra se aseaza cel de-al doilea blat. Se impacheteaza in folia alimentara si seda din nou la frigider pentru cca 2 ore.
Se scoate blatul din frigider, se aseaza pe o tava si se orneaza. Eu am intins un strat subtire de frisca deasupra pentru a putea lipi foaia de napolitana. Se foloseste jeleu deasupra foii de napolitana, eu nu am folosit pentru ca mi-a fost teama sa nu se intrepatrunda culorile din desen si sa supar printesa. :)
O parte din frisca am amestecat-o cu putin sirop de visine pentru a-i da culoare si am ornat tortul cu moate de frisca. Nu a fost ornat chiar asa de frumos dar eu am fost multumita pentru ca i-a placut micutzei si a fost tare bun tortul.