E primul meu tort care mi-a iesit si a depasit asteptarile :D
Blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se bat pana ce mixerul lasa urme ferme in spuma, iar cand se ridica mixerul dein compozitie sa ramana moturi care nu se afunda in compozitie. Se adauga galbenusurile pe rand. Faina se amesteca cu praful de copt si cu cacaoa, daca se doreste cacao, si se cern in trei transe peste albusurile batute. Se va vedea ca iese o compozitie foarte pufoasa si aerata. Se unge forma de tort cu ulei/unt si se tapeteaza cu faina, sau puteti folosi foaie de copt (eu am avut probleme cu ea si am renuntat sa o mai folosesc..tb sa gasesc una mai buna) si se toarna compozitia in tava. Cuptorul trebuie sa fie incins inante, si se lasa blatul la cuptor pentru 30 minute la o temperatura de 180 grade Celsius, inainte de a fi scos se face testul cu scobitoarea.
Crema Ganache:
Se pune pe foc, sau pe baie de abur (asa e cel mai sigur ca nu va fierbe repede), frisca lichida sau smantana pentru frisca impreuna cu tabletele de ciocolata si se amesteca pana ce se topeste ciocolata, dar sa nu ajunga sa fiarba frisca. Dupa ce s-a topit ciocolata se lasa pana ce se raceste, dupa ce ajunge la o temperatura scazuta se poate pune la frigider pentru a se raci bine. Dupa ce s-a racit se bate compozitia obtinuta in mod normal, ca frisca..de aceea cu cat este mai rece cu atat se bate mai bine. In timp ce se bate frisca i se poate adauga esenta de rom, si daca se mai doreste se poate pune zahar pudra.
Crema Tiramisu cu coacaze
Pentru ca am pus coacaze am facut crema mai tare decat de obicei cum o fac la tiramisu, adica i-am pus frisca mai putina si albus de ou mai putin, pentru a nu se inmui apre atare de la fructe.
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat energic cu zaharul pudra pana ce se albesc. Se adauga mascarpone si se bate bine pentru a se obtine o compozitie cat mai omogena, sa nu aiba cocoloase de mascarpone. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se bate si frisca si se pun peste galbenusurile amestecate cu mascarpone, nu se pun toate deodata ci alternativ pentru a obtine o compozitie nici prea tare dar nici moale ca la cea de la tiramisu...nu se amesteca cu mixerul, ci cu o lingura de la fundul castronului la exterior.
Siropul:
Se pun apa cu zaharul la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote-cam 10 minute. Dupa ce se raceste siropul se pune si esenta de rom.
Toate preparatele, blatul, cremele, siropul trebuie sa fie cat mai reci posibil, pentru ca atunci cand se asambleaza tortul sa nu se lase, sa nu curga..
Eu dupa ce le-am facut pe fiecare le-am lasat cateva ore bune, adica le-am facut de dimineata si undeva seara le-am asamblat.
Blatul se taie in trei parti egale se insiropeaza fiecare si apoi se pune un strat de blat, unul de crema, unul de blat si unul de crema. La crema de tiramisu coacazele le-am pus dupa ce am pus crema pe blat, pentru a nu se inmuia crema.
Dupa ce l-am asamblat, tortul a fost lasat la rece pana a doua zi dimineata.
Eu l-am ornat cu doua - trei ore inainte de a fi servit. Inainte de a fi acoperit cu pasta de zahar l-am acoperit cu un strat subtire de crema de unt, adica unt frecat cu zahar pudra si zahar vanilat. Aceasta tine si pasta de zahar moale pentru a putea fi mancata...altfel s-ar intari si nici nu s-ar fixa foarte bine pe tort.
Sper sa va placa!