Nu stiu cum sunteti voi insa mie imi plac torturile colorate. Si fiindca nu agreez colorantii artificiali imi place sa folosesc diverse fructe pentru a obtine culorile care-mi plac. In cazul acesta movul vine de la afine.
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (100 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.
Sos de afine:
Pune afinele impreuna cu zaharul si apa intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Daca folosesti afine proaspete pune-i capac cratitei, daca afinele sunt congelate nu este nevoie de capac. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand sosul scade (vreo 10 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat suficient, opreste focul si pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece sa grabesti procesul de racire.
Imparte sosul in doua (o parte o vei folosi la crema din interior, iar cealalta parte la decorat). Pune o parte de sos de afine intr-o sita si lasa sa se scurga bine, 5-10 minute. Siropul colectat il vei folosi la insiropat, iar afinele le pui intr-un blender si le mixezi bine si le adaugi cremei de mascarpone in momentul decorarii tortului.
Crema de afine:
ATENTIE! Prepara crema cand ai tortul pregatit pentru asamblat.
1. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixeaza smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga jumatate din cantitatea de sos de afine rece, iaurtul si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporarea totala a acestora. La final adauga afinele intregi si incorporeaza-le cu o spatula.
Asamblare:
1. Pui prima felie de blat pe un platou intr-un inel pentru torturi,insiropeazi, pui crema de afine, cealalta felie de blat, insropezi si pe aceasta si introduci in frigider pentru 4 ore cel putin.
2. Scoate tortul din frigider, da inelul deoparte si pregateste crema de mascarpone.
Crema mascarpone: Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta. Adauga mascarponele si mixeaza pana la inglobarea totala a acestuia. Da deoparte 300 g de crema, iar cu restul imbraca tortul, incepand de sus.
3. Ia 100g din crema lasata deoparte si amestec-o cu sosul de afine (cel dat prin blender), din aceasta compozitie pastreaza 15 g, iar restul pune-o intr-un pos cu varf simplu si decoreaza baza tortului. Adauga inca 100g crema mascarpone compozitiei ramase (15 g) si procedeaza ca si mai inainte, dand deoparte 15 g din compozitia colorata iar restul o pui in pos si pui un strat deasupra primului. Procedeaza la fel si cu ultimul strat. Decoreaza cu afine si flori comestibile. S-aveti pofta!
P.S. N-am mai vazut afine proaspete, dar puteti folosi fructe congelate.