Bunatati pentru colindatori!
Acesta este tortul pregatit pentru tatal meu de ziua lui de nastere si de nume (Sf. Ioan ). Ieri le-am sarbatorit pe amandoua si am avut colindatori. Toata lumea a apreciat tortul si nimeni nu a lasat vreo bucatica in farfurie.
Este prima data cand fac genul asta de crema si sunt extrem de multumita! Va recomand sa o incercati, pentru ca e delicioasa si are o consistenta mult mai buna ca si crema ganache simpla!
Spor la gatit!
Blat:
Sirop:
Crema:
Glazura:
Decor:
Crema:
Cu o seara inainte, pregatim compozitia pentru crema (sau cu cel putin 5 ore). Procedam astfel: topim ciocolata complet la bain-marie si turnam peste frisca lichida. Amestecam pana cand se incorporeaza perfect, o turnam in bolul in care o vom bate si o lasam la racit. Cand s-a racit, o punem la frigider pana cand o vom folosi.
Blat:
Din compozitia pentru blat, facem 3 blaturi (daca va pricepeti la taiat, puteti tripla cantitatile si faceti doar un blat pe care il taiati in 3). Separam ouale si batem albusurile cu un praf de sare, apa si zahar in felul urmator: adaugam doua linguri de zahar, urmate de o lingura de apa si tot asa pana la 8 linguri de zahar. Galbenusurile le amestecam cu 2 linguri de ulei si le adaugam treptat peste albusurile batute bine, amestecand cu o lingura (intr-o singura directie).
Folosind o sita, adaugam 4 linguri de faina, praful de copt stins cu otet, apoi cacaua si din nou, faina (cele 4 linguri ramase) pana se omogenizeaza bine si nu sunt cocoloase.
Turnam compozitia intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 20-30 de minute ( verificand cu o scobitoare ).
La sirop:
Punem zaharul intr-o craticioara, la foc mic, pana cand se caramelizeaza. Nu folositi lingura pentru a amesteca, ci doar miscati cratita. Turnati un sfert de apa peste si lasati sa fiarba pana se topeste zaharul. Turnati si restul de apa si mai lasati sa dea in clocot.
Opriti focul si lasati la racit. Dupa, puneti esenta de rom.
Scoateti crema de la frigider si bateti-o cu un intaritor de frisca si cu bananele mixate dinainte.
Asamblare
Impartim crema in 3 parti, 2 pentru umplut si una mai mica pentru exterior.
Asezam un blat pe un suport si il insiropam bine. Cu o lingura, punem peste el o parte din crema mai multa. Acoperim cu urmatorul blat, il insiropam si pe acesta si punem restul de crema.
Acoperim cu ultimul blat si il insiropam si pe acesta. Acoperim tortul cu crema lasata pentru exterior.
Glazura:
Punem ciocolata la baie de aburi si turnam frisca dupa ce s-a topit. Amestecam bine si lasam la racit pana cand e suficient de solida pentru a o turna, apoi glazuram tortul, lasand sa cada decorativ si pe margini.
Decor:
Cat inca glazura nu s-a intarit pe tort, razuim ciocolata neagra.
Maruntim cu un cutit, un pumn de alune si la punem pe margine, prin aruncare.
Tortul este gata! Acum, mai trebuie sa stea putin la rece si apoi e pregatit de savurare.
Pofta buna!