Un tort ciocolatos, pe care l-am făcut cadou unei colege. Recunosc că la torturile ciocolatoase nu prea am inspiraţie, îmi plac mai mult cele cu fructe şi creme lejere. Dar eu cred că a ieşit destul de bine şi va fi pe placul celor care-l vor gusta. Nu am poza cu secţiunea, dar cred că veţi înţelege din modul de preparare, cum arată în secţiune.
Pentru blat am folosit o tava cu diametrul de 28 cm,eu zic ca a fost cam mare,de aceea nu este un blat foarte înalt.
Am topit untul.
Ouale le-am mixat împreuna cu zaharul ,pâna ce si-au triplat volumul si zaharul s-a topit de tot.Cam 15-20 de minute ar trebui sa dureze toata operatiunea asta.
Faina am amestecat-o cu praful de copt,sarea si cacaoa,apoi am încorporat-o în câteva reprize în amestecul de oua.
Pentru aceasta operatiune,este bine sa folositi un tel sau o paleta de lemn sau plastic.
La final,am pus untul topit în fir subtire si l-am încorporat usor în compozitie,având grija sa nu pierdem prea mult aer din compozitie.
Eu m-am cam grabit si n-am prea respectat pasul acesta.
Am rasturnat compozitia în tava de tort si am pus în cuptor,pentru început la 200 de grade,apoi am redus la 180 de grade.
Am lasat cam 30 de minute,dupa care am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa.
Pentru blatul de bezea,am batut albusurile cu un praf de sare si am adaugat pe rând câte-o lingura de zahar.
Am stors putina zeama de lamâie si la final am adaugat migdalele macinate.
Am pus compozitia în aceeasi tava în care am copt si blatul cu cacao,l-am pus la cuptor la 150 de grade pentru o ora.
L-am lasat sa se raceasca în cuptor.
Eu am desfacut cam greu hârtia de copt de pe el,l-am rasturnat pe tort,apoi am luat hârtia.
Pâna când blaturile s-au racit,am pregatit crema caramel.
Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece.
Frisca am mixat-o împreuna cu o lingura de smântâna si am pus-o la frigider.
Nu trebuie mixata prea mult,altfel va fi destul de greu de încorporat caramelul.
Galbenusurile le-am mixat cu zaharul pudra,am pus apoi amidonul si laptele.
Pentru crema caramel,am pus zaharul,zeama de lamaie si apa cât sa umezeasca zaharul(cam 5 linguri), într-un vas de inox si am pus vasul pe foc.
Cu o pensula de silicon înmuiata în apa,am curatat zaharul lipit pe peretii vasului.
Asta,tot timpul cât caramelizam zaharul.
Am lasat sa fiarba la foc mic,încetîincet se va transforma într-un fondant,apoi va începe sa se caramelizeze pe masura ce scade lichidul.
Nu e nevoie sa amestecati,doar sa mai miscati oala putin.
Când caramelul a capatat culoarea chihlimbarului,am luat oala de pe foc si am pus amestecul de galbenusuri.
Mare atentie sa nu ardeti caramelul,va avea un gust amar.
Am pus din nou pe foc si am amestecat continuu pâna când compozitia s-a îngrosat.
Am lasat sa se raceasca.
Când amestecul a fost caldut,am încalzit gelatina la microunde cateva secunde (sa nu fiarba!!!).
Gelatina încalzita am amestecat-o cu caramelul.
Dupa ce caramelul s-a racit complet,l-am amestecat cu frisca batuta,amestecând cu o paleta.
Am pastrat câteva linguri de caramel ,pe care l-am pus peste blatul de bezea.
Blatul cu cacao l-am taiat in doua.
Peste primul blat,am pus crema caramel,apoi blatul de bezea,putin caramel ,crema caramel,apoi al doilea blat.
Pentru crema de ciocolata,am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata maruntita.
Am amestecat pâna ce ciocolata s-a topit.
Am adaugat lichiorul si dupa ce s-a racit,am amestecat-o cu crema mascarpone.
Crema de ciocolata am pus-o pe marginea tortului si am ornat deasupra.
Pentru cea cu care am ornat deasupra,am pus în poş si putina ciocolata,pentru contrast.
Ciocolata pentru glazura,am pus-o pe aburi si am adaugat lapte rece pâna am obtinut consitenta dorita.
Aceasta nu trebuie sa fie foarte lichida,dar nici prea groasa,pentru a putea fi întinsa frumos.
Am ornat cu bomboane de ciocolata si ornamente de zahar ars.
Ornamentele de zahar ars s-au cam înmuiat în frigider.