Tort cu bezea si ciocolata

de Miha in Torturi, 11 Ian 2012 | 15150 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat bezea:
  • 6 albusuri
  • 250 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema 1:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura coniac
  • Pentru crema 2:
  • 125 g unt
  • 125 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar
  • 10 g cafea solubila praf (ness)
  • Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 100 ml smantana pentru frisca
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu bezea si ciocolata:

Vom prepara mai intai blatul de bezea, prepararea acestuia durand cateva ore. 

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului.

Se toarna bezeaua intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Bezeaua trebuie sa se usuce si sa se intareasca. Atentie la scos din tava, caci blatul este casant.

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna emulsia obtinuta peste spuma de albus. Se omogenizeaza usor. Incorporam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema 1:

Ciocolata o topim la foc mic sau la baine marie, impreuna cu smantana. Aducem la punctul de fierbere si omogenizam. Dupa ce s-a racorit putin adaugam si coniacul. Dam la frigider pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Mixam crema pana obtinem o crema pufoasa si delicios de ciocolatoasa. :))

Crema 2:

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, pana devine pufos. Frisca o mixam pana se intareste, apoi o incorporam putin cate putin in crema de unt. La sfarsit vom adauga si cafeaua solubila si omogenizam, amestecand usor.

Glazura:

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. Cand ajunge la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit pana ajunge la consistenta unei smantani.

Blatul de cacao il taiem in 2 parti. Se insiropeaza usor cu putin lapte amestecat cu zahar si esenta de rom. Pe unul din blaturi punem crema de cafea, acoperim cu blatul de bezea. Punem si crema de ciocolata si acoperim cu cel de-al 2-lea blat, putin insiropat.

Turnam glazura peste tort, iar marginile tortului le imbracam cu frisca.

Ornarea acestuia depinde de imaginatia si indemanarea fiecaruia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu bezea si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu lămâie și mac - Rețeta simplă pentru un desert pufos și aromat

pe 11.04 la 09:43

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolată,mentă şi vişine