Este tortul cu aroma de trandafiri pe care l-am vazut la Gaby http://www.bucataras.ro/retete/tort-cu-aroma-de-trandafir-63651.html
Pentru mine este perfect din mai multe motive: se face usor, nu este nimic complicat la el si este si tare buuuun. Bezeaua de la mijloc cu dulceata dupa coacere este ca o crema, este fina, usoara si foarte placuta. Se combina perfect cu blatul si frisca. Data viitoare voi insiropa blatul mai mult...mie nu mi-a iesit prea mult sirop si astfel blatul a iesit putin prea uscat pentru gustul meu...
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare si zaharul pana obtinem o bezea. Amestecam galbenusuile cu uleiul si le adaugam la bezea. Adaugam si faina si amestecam usor de jos in sus pana la incorporarea ingredientelor. Punem aluatul intr-o forma rotunda, de silicon am folosit eu si coacem blatul la 175-180 grade pentru 20-25 minute. Scoatem blatul si-l lasam la racit.
Pentru spuma de mure: albusurile le mixam cu un praf de sare. Adaugam 1 lingura de zahar si mixam pana obtinem o bezea ferma. Adaugam dulceata peste bezea si amestecam usor cu o spatula sa scoatem cat mai putin aer din albusurile batute spuma. Celelalte 3 linguri de zahar le caramelizam intr-un vas de aceeasi dimensiune ca si cel in care am copt blatul. Tapetam vasul si peretii cu zaharul caramelizat. In vasul cu caramel punem bezeaua cu dulceata de mure. Punem vasul intr-unul mai mare pe care l-am umplut pe jumatate cu apa fiarta. Introducem cele doua vase la cuptorul incins la 150 grade si coace 40 minute. Oprim focul, intredeschidem usa cuptorului si mai lasam in cuptor 10 minute. Blatul facut anterior il punem peste spuma de mure, punem un platou peste blat si cu o miscare ferma rasturnam totul pe platou. Lasam ca blatul sa absoarba tot siropul si sa se raceasca.
Mixam frisca cu zaharul si adaugam mascarponele. Imbracam torul in frisca si-l ornam dupa bunul plac. Eu am trasat niste dungi pe margini cu furculita si deasupra am ras niste aschii de ciocolata alba.
Neaparat sa incercati tortul asta...Sa va fie de folos!
1
folositi dulceata preferata...dar musai sa fie o dulceata fina, sa nu contina bucati intregi de fruct
2
puneti 3-4 linguri apa atunci cand caramelizati zaharul...asa nu riscati sa-l ardeti si veti obtine si mai mult sirop cu care veti insiropa blatul
3
tava a avut diametrul de 24 cm, iar ouale si albusurile au fost din categoria XL