Nu stim cand sau cum au devenit prajiturile o parte atat de importanta a Craciunului,dar cu siguranta ne bucuram ca au devenit.
Si asa,spetitul in bucatarie cu pregatirea dulciurilor,va avea un final gustos...si aratos !
Ingrediente pentru crema de zahar ars:
Ingrediente pentru blat:
Ne apucam de crema de zahar ars.
Se pun 8 linguri de zahar intr-o forma sau cratita cu diametrul de 26 cm si se caramelizeaza,fara sa se arda.Se rasuceste cratita ,in asa fel incat zaharul ars sa acopere peretii de jur-imprejur.Separat,se bat ouale cu restul de zaharul si vanilia.Cand au crescut suficient ,se toarna laptele clocotit,amestecam usor si apoi turnam compozitia in cratita tapetata cu zahar ars.Dam crema la cuptor incins (max. 200 de grade) pentru 25-30 de minute.
Blatul:
Faina o amestecam cu praful de copt .
Separam galbenusurile de albusuri .
Albusurile le batem spuma tare .
Galbenusurile de mixam impreuna cu zaharul si laptele adaugat treptat pana cand compozitia capata aspect de crema .
Faina amestecata cu praful de copt o adaugam incet -incet peste galbenusuri mixand intr-una .
Cu o paleta sau lingura mare incorporam si albusurile ; le amestecam usor ca si cum le-am da peste cap. Aluatul trebuie sa aiba un aspect aerat ,pufos , de norisor. :)
Dupa cele 30 de minute verificam daca crema s-a inchegat si adaugam compozitia de blat peste ea.Dam,din nou,la cuptor pentru inca 30-35 de minute .
Cand este gata inchidem focul si lasam tortul in cuptor cu usa deschisa sa se obisnuiasca cu temperatura de afara .
Rasturnam tortul : Punem deasupra formei un platou cu margini ridicate si cu putina indemanare intoarcem tortul.Dam tava la frigider si a doua zi vom gasi blatul de la tort perfect insiropat de la crema.
Eu am presarat peste tort niste migdale glasate cu miere!:)
Este un deliciu !
Asa se scrie o poveste de Craciun!:)
Pofta buna !