Incepem sa pregatim din timp crema si decorul asa:
Crema din interior:
1.Intr-o cratita punem la topit frisca si ciocolata.Lasam la foc domol ,amestecand din cand in cand pana se topeste ciocolata ,dar avem grija sa nu dea in fiert.
2.Cand ciocolata este topita,luam vasul de pe foc si il lasam sa se tempereze.Il dam apoi la rece pentru cel putin 6 ore, sau, daca e posibil pana a doua zi.
3.Dupa ce a trecut timpul de racire punem crema intr-un bol si o batem cu mixerul pana devine se spumeaza si capata o consistenta tare.
Decor(fulgii de nea):
1.Batem cu mixerul albusurile de ou si treptat adaugam zaharul pudra si zeama de lamaie.Nu adaugam o noua priza de zahar decat dupa ce s-a topit cea adaugata anterior.Vom obtine o bezea ferma,sticloasa si teapana.
2.Diluam chiar foarte putin bezeaua cu 1-2 lingurite de apa pana are o consistenta putin mai fluida ,dar care curge mai greoi.O punem intr-un pos cu dui subtire si pe o hartie cerata ''desenam'' fulgi de nea.Dupa ce am terminat, ii lasam sa se usuce bine pana a doua zi.
Dupa ce toate au stat la rece cat a trebuit incepem sa pregatim blaturile,caramelul,glazura de ciocolata de deasupra si sa finalizam tortul.Procedam asa:
Blatul alb cu afine:1.Incalzim cuptorul la 350 grade.2.Tapetam o tava rotunda(diametrul 26 cm) cu unt si faina si ii punem pe fund o hartie cerata.3.Dam prin sita ingredientele uscate si le punem intr-un bol.4.Transferam o lingura mare din amestecul de faina in alt bol mai mic,adaugam afinele si le imbracam bine cu faina.Le punem deoparte.5.In alt bol amestecam laptele,smantana,esentele,zeama si coaja de lamaie.6.In alt bol mixam bine untul cu zaharul pana se albeste si devine pufos,cam 5 minute.7.Apoi adaugam la unt ouale,cate unul pe rand,pana se combina bine.8.Dupa ce am incorporat ouale, punem alternativ cate o lingura din amestecul de faina si din cel de lapte, incepand cu ingredientele uscate si terminand tot cu cele uscate.9.Apoi,incet adaugam afinele si amestecam usor cu un tel pana totul este bine combinat.10.Impartim amestecul in doua;turnam o jumatate in tava pregatita anterior si nivelam bine.Dam tava la cuptor pentru 20-25 de minute pana foaia de blat este rumenita si trece testul scobitorii.O scoatem si lasam pe un gratar sa se raceasca.Punem in tava si jumatatea de aluat ramasa si o dam la cuptor si pe aceea.Nota:Putem sa punem toata compozitia in tava si sa o coacem odata si apoi sa taiem blatul rezultat in doua.Blatul negru:1.Tapetam cu hartie cerata o tava de 26 cm.si o punem deoparte.2.Intr-un bol punem untul ,zaharul si le mixam bine pana devin spuma ,cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale ,batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam intr-un bol faina ,sarea si bicarbonatul .5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le ;incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.
7.Taiem pastaia de vanilie in doua si punem toate semintele in compozitie amestecand usor.8.Impartim compozitia in trei si apoi turnam o ''portie'' in tava pregatita anterior.9.Dam tava la cuptor la foc iute pana foaia de blat este bine patrunsa si trece testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor,se amareste .Cand este copt,scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.Turnam si celelate parti si le dam pe rand la cuptor.Nota:La fel ca si la blatul cu afine putem sa punem in tava intreaga compozitie,sa o coacem toata odata si apoi sa taiem blatul in trei.Crema de ciocolata de deasupra:1.Punem smantana pe foc intr-o cratita.2.Pe baie de abur punem ciocolata la topit pana este fluida.
3.Cand smantana incepe sa fiarba,luam cratita de pe foc si adaugam ciocolata.4.Lasam sa stea 2-3 minute si apoi amestecam pana ne rezulta o crema potrivit de grosuta.5.Cand ciocolata s-a racit putin,o turnam peste tort si apoi il dam la rece peste noapte.
Caramelul:
1.Punem zaharul intr-o cratita la foc mediu cam 2-3 minute amestecam din cand in cand.
2.Cand vom avea un caramel auriu,luam vasul de pe foc si adaugam imediat untul,sarea si smantana.Amestecam in mod constant cam 5 minute pana ne rezulta un sos neted(atentie pentru ca atunci cand vom adauga smantana şi untul,amestecul va face bule si va scoate aburi).
3.Adaugam nucile,amestecam bine dupa care luam cratita de pe foc.Lasam sa se raceasca putin caramelul inainte de a-l turna pe baza tortului .
Asamblare:
Blaturile sunt gata,crema si decorul la fel,asa ca incepem sa ansamblam tortul.
1.Pentru inceput tapetam interiorul tavii in care am copt blaturile cu folie alimentara.
2.Apoi incepem sa asezam in tava blaturile si cremele asa:
-blat negru
-strat de caramel
-blat alb cu afine
-crema de ciocolata
-blat negru
crema de ciocolata
-blat alb
-crema de ciocolata
-blat negru
-putina crema de ciocolata
-glazura de ciocolata
Punem deasupra tortului cateva bombonele de ciocolata si il dam la rece pentru cel putin 3 ore.
Dupa acest timp il scoatem din forma si il invelim in foaia de ciocolata pe care o pregatim pe moment asa:
Foaia de ciocolata:
1.Punem ciocolata si frisca la topit pe baie de abur.
2.Intre timp ne pregatim o bucata de hartie cerata taiata dupa circumferinta tortului,si putin mai inalta decat tortul.
3.Cand este topita ciocolata, o intindem uniform pe bucata de hartie cerata pregatita anterior,apoi prindem foaia de capete si o lipim pe lateralul tortului.Incercam sa fixam prima data hartia la baza tortului si apoi cu miscari usoare preseam coala de hartie in sus pe tort, ca sa faca priza buna.
4.Dam apoi tortul la rece pentru 15 minute ,il scoatem si cu grija indepartam bucata de hartie.
Lipim pe lateral (dupa cum va place )cu ciocolata topita sau cu glazura de albus fiecare fulg de nea pregatit.
Gata ...am terminat ,acum putem savura tortul ciocolataos de iarna:-).
Pofta mare!