M-am tot gandit cum sa denumesc acest tort si nici acum nu stiu daca numele atribuit i se potriveste intru-totul. Exista un echilibru perfect de arome, fiecare aroma fiind distincta si delicioasa. Ce este grozav la acest tort inafara de faptul ca are un gust divin ? Este destul de usor de facut si este un dulce potrivit pentru o zi onomastica. Eu l-am preparat cu ocazia zilei de nastere a sotului meu....pentru 1 Ianuarie.
Mixam galbenusurile cu 30 gr de zahar, zaharul vanilat si sarea pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.Topim ciocolata la bain marie, o lasam sa se raceasca putin si o adaugam peste galbenusuri.Batem albusurile cu restul de zahar si le incorporam galbenusurilor amestecand de jos in sus. Macinam migdalele adaugandu-le amestecului de mai sus. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 22 cm ( merge si 24 cm ) si se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mediu, 30 minute. Scoatem blatul din cuptor lasandu-l la racit.
Se pune ciocolata impreuna cu frisca intr-un vas, la foc mic, amestecandu-se continuu cu un tel pana se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru 2-3 ore, apoi batem compozitia cu mixerul 3-4 minute.
Se procedeaza la fel ca la crema de ciocolata cu lapte, in plus se vor adauga cele doua foi de gelatina inmuiate in apa ( si stoarse ) in momentul in care dam la o parte de pe foc amestecul topit de ciocolata si frisca. Se amesteca energic, astfel incat gelatina sa se topeasca uniform, sa nu se formeze cocoloase.
Pentru sirop : Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda, altfel, siropul devine amarui. Lasam la racit si adaugam crema de whiskey.
Asamblare: Se taie blatul in doua si se insiropeaza prima foaie cu jumatate din cantitatea de sirop. Montam un inel de tort , turnam si nivelam mousse-ul de ciocolata amaruie si lapte, lasand 1 ora la rece sa se intareasca. Se aseaza apoi ce-a de-a doua foaie de tort pe care o insiropam si turnam peste ea mousse-ul de ciocolata alba. Punem din nou la frigider pana ce crema se intareste. La crema alba dureaza putin mai mult, 2-3 ore. Scoatem apoi inelul de tort si purcedem la ornat.
Pentru garduletul de ciocolata: Cicocolata se topeste la Bain-Marie, iar celelalte ingrediente se pun intr-un vas la foc mic pana ating punctul de fierbere. In acest moment adaugam ciocolata topita si amestecam pana la omogenizare. Se toarna pe marginea tortului.
1
Este important sa folositi ciocolata de calitate. Ciocolata alba cu nuca de cocos caramelizata a fost exceptionala, va recomand s-o folositi cu incredere. O puteti gasi la Auchan, la raionul cu ciocolata alba.