Blatul
Se cerne făina și se amestecă cu pudding, praf de copt și un praf de sare. Se lasă de-o parte.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până la dizolvarea totală a acestuia.
Într-un vas încăpător, gălbenușurile se amestecă împreună cu uleiul, se adaugă esența de rom și sucul de portocală. Peste acestea se adaugă amestecul de făină, se omogenizează totul.
La final se adaugă albușurile bătute.
Compoziția se toarnă într-o formă unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se coace la temperatură scăzută (circa 150-160 grade C) timp de aproximativ 30-40 minute.
Se verifică cu metoda scobitorii.
După ce s-a răcit, se taie blatul în două părți.
Crema
Foile de gelatină se pun într-un bol cu apă rece pentru a se hidrata.
Se rupe ciocolata în bucăți egale și se încălzește la bain-marie sau la cuptorul cu microunde (circa 1 minut, depinde de puterea cuptorului).
Se adaugă în ciocolata topită gelatina.
Se bate frișca și se amestecă împreună cu ciocolata.
Crema obținută se ține la rece.
Siropul
Se caramelizează puțin zahărul, se adaugă apa caldă, se ține pe foc până se omogenizează siropul.
După ce s-a răcit, se adaugă esența de rom.
Asamblarea
Prima jumătate de blat se pune pe un platou, se insiropează, se pune crema de caramel după care cea de-a doua jumătate de blat însiropat.
Tortul astfel asamblat l-am lăsat peste noapte în frigider.
A 2-a zi l-am decorat cu frișcă, pe lateral cu ciocolată rasă iar urarea am scris-o cu ciocolată de lapte topită + 1 lg cacao.
Poftă bună!
1
Am folosit o tavă cu diametrul de 24 cm cu pereți detașabili.