Pentru tata. Si un LA MULTI ANI tuturor sarbatoritilor
Blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare iar apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o spuma lucioasa.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga in fir subtire peste albusurile spuma. Se amesteca pana se incorporeaza.
Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt si se adauga in amestecul de oua.
La final adaugam bilutele de ciocolata si amestecam pana se incorporeaza.
Se torna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste deasupra si trece testul scobitorii.
Crema:
Galbenusurile se amesteca cu amidonul.
Gelatina se pune la hidratat in cateva linguri de apa rece.
Se pune zaharul pe foc si se caramelizeaza. Cand a capatat o culoare aurie se ia de pe foc si se adauga laptele fierbinte. Atentie la aburi si la faptul ca se umfla.
Se pune iar pe foc si se amesteca pana se topeste tot zaharul.
Se adauga caramelul fierbinte peste galbenusuri. Se adauga incet avand grija sa amestecam energic pentru a nu se face cocoloase.
Se pune pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase (capata aspectul unei smantani.
Lasam budinca la racit putin, iar cand a ajuns la temperatura suportabila pentru deget adaugam gelatina hidratata.
Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.
Frisca o batem pana devine pufoasa si apoi adaugam in budinca de caramel
Siropul:
Punem apa cu zaharul pe foc si lasam pana se topeste tot zaharul.
Il lasam sa se raceasca iar apoi adugam lichiorul de ciocolata.
Glazura:
Punem pe foc mic ciocolata cu frisca si lasam sa se topeasca. Luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste.
Lasam sa se raceasca iar cand a capatat aspectul unei smantani mai groase adaugam lichiorul de ciocolata (in cazul meu: coniacul).
Asamblarea:
Blatul racit il taiem de doua ori pe orizontala.
Impartim crema in doua si umplem cu ea blaturile insiropate.
Punem deasupra glazura, incepand de la mjloc, si o repartizam pe toata suprafata tortului.
Am ornat cu nuci caramelizate si turturi de zahar caramelizat
pentru nuca caramelizata:
100 g nuca
100 g zahar
Am caramelizat zaharul si am adaugat nuca netaiata. Am intins pe o bucata de hartie de copt unsa cu unt si am lasat sa se racesca. Am bagat nuca intr-o punga si am zdrobit-o cu sucitorul.
Pentru turturi:
cateva linguri de zahara le-am pus la caramelizat apoi cu o furculita am trasat linii pe o foaie de copt unsa cu unt.
Multumesc Miha.
Va poftesc la o felie de tort (cadou de la Mos Nicolae)