dedicat soacrei mele Maria care sarbatoreste o frumoasa varsta (nu se spune) pe 13 aprilie .
Blatul
Vom face 2 blaturi, unul foarte subtire din 2 oua, 1 lingura cacao, 1 lingurita cafea, 1 pliculet zahar vanilat, 4 linguri zahar normal, 1 lingura de apa, o lingura de ulei, fara praf de copt, 10 linguri faina.Acest prim blat trebuie sa iasa foarte subtire si cat mai inchis la culoare.Mixam bine 10 minute ouale cu zaharul si apoi adaugam faina c cacao si cafeaua si amestecam cu un tel nemetalic sau o lingura d eplastic usor de jos in sus.Il coacem in tava rotunda cu margine detasabila unsa cu unt.Apoi scoatem, lasam sa seraceasca putin si decupam forme din el cu o forma de plastic de prajituri.Eu nu am gasit inimioara cum voiam initial si am facut cu un x de plastic din jucariile fetitelor.Apasam bine apoi scoatem usor cu o scobitoare forma de blat.Decupam cat mai multe, aceste bucati vor fi folosite pentru a imbraca marginea tortului.
Blatul al doilea se face mai gros si va fi baza tortului.Folosim 5 oua de data asta si 150 g zahar si faina si un praf de copt.In rst ca ala primul procedam.Coacem si cand e gata il lasam sa se raceasca dupa care ii decupam decat subtire partea de deasupra ca sa-l putem insiropa bine dar sa ramana inaltut.Punem sirop din compotul de cirese din belsug.
Crema de lapte-este exact reteta de la miha careia-i multumesc din suflet si-i dedic prima portie!
Ne trebuie 700 ml lapte , 70 g amidon, 150 g zahar 50 g ciocolata alba si 200 g unt.Seamesteca amidonul cu 50 g zahar si 100 ml lapte si se da deoparate.Se pune restul de lapte pe foc cu cioolata alba bucatele si cand s-a topit ciocolata alba dam focul mic si adaugam amestecul de amidon pus deoparte.Apoi amestecam pana se ingroasa.Lasam sa se raceasca timp in care mixam untul moale la temperatura camerei cu zaharul pudra DrOtker si o adaugam cate putin increma cu amidon racita.Omogenizam perfect si lasam la congelator putin.
Dupa ce am insiropat blatul baza pe care il lasam pe fundul de tava cu inel detasabil darfara inel, il ungem cu o pensula pe margine cu miere si cu ciocolata negra cu capsuni dupa care lipim aschiutele de migdale putin prajite cu zahar in tigaia Doubletta.Apoi adaugam inelul tavii si strangem.Asezam formele de x decupate din baltul subtire si trnam crema de lapte alba.Apoi lasam la reece la congelator cam o jumatate de ora.
Pregatim gelatina de trabdafiri cu cirese
mixam un polonic de cirese din compot fara samburi.Preagtim gelatina(folosim 2 plicuri de gelatina rosie pe care le topim in siropul de trandafiri sau de capsuni.Punem pe foc intr-o cratita 200 ml suc de tradafiri sau capsuniimpreuna cu 50 g zahar si cele 2 plicuri de gelatina.Dupa ce sa- topit zaharul dam deoparte si adaugam restul de suc.Apoi lasam la rece, eu m-am grabit si nu am mai bagat la congelator gelatina.Am scos tortul si am turnat peste crema de lapte dar s-au cam amestecat.Trebuiesalasati gelatinasa se inchege bine inainte de a o aseza ca strat final peste tort.Apoi iar la congelator o ora.Apoi am scos si am ornat cu o crema alba din smantana grasa batita cu 3 linguri de zahar si cu cirese din compot.
Asta e a fost ceva de munca dar merita.
Multumesc inca o data lui miha pentru reteta de crema de lapte si lui edith pentru ideea de decor peste jeleu.
Sper sa va placa , mie mi-a placut tare mult dar e loc de mai bine si data viitoare sper sa reusesc sa separ bine culorile.