Acesta este tortul facut pentru ziua mea si in plus este si reteta numarul 300...by Timea cu mici modificari...Timea iti multumesc pentru reteta minunata..
Pregatirea blatului:
separam albusurile de galbenusuri si mixam albusurile cu praful de sare spuma,apoi adaugam treptat zaharul mixand in continuare pana obtinem o bezea,dupa care adaugam galbenusurile si apa,mixam putin,apoi adaugam faina si cacao cernute,amestecand usor sa nu se lase.
Punem compozitia intr-o tava(26 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 175° timp de 20-25 de minute(valabil testul cu scobitoarea),apoi il lasam sa se raceasca.
Prepararea cremei:
cat timp blatul e in cuptor mixam putin oul,untul,zaharul si ness-ul,apoi punem pe foc mic si lasam sa dea cateva clocote,pana se topeste zaharul,apoi lasam sa se raceasca.
Intre timp pregatim si siropul:
caramelizam zaharul,apoi punem apa si lasam la foc mic pana se topeste tot zaharul,dupa care lasam la racit.
Cand compozitia pregatita mai sus este rece putem termina crema:
mixam 300 ml frisca peste care adaugam compozitia racita,apoi mai mixam 3-4 minute.
Batem si frisca pentru decor si ne apucam de asamblarea tortului:
Punem pe o farfurie blatul si punem inelul detasabil in jurul sau,apoi insiropam bine,intindem crema uniform,iar peste crema intindem frisca batuta,peste care radem cele 2 feluri de ciocolata.
Dam la rece cateva ore,apoi scoatem si indepartam cu grija inelul detasabil.
Punem pe baie de aburi untul si ciocolata la topit,apoi lasam cateva minute sa se raceasca,dupa care punem glazura intr-un cornet din hartie pt copt si decoram marginea tortului de jur imprejur.
Mai dam la rece cateva ore(o noapte chiar) dupa care servim cu maaare pofta.