Un tort aniversar facut cu drag unei prietene.
Tortul are la baza reteta de la prajitura Boema
Singurul lucru ce il are in plus este bordura de ciocolata, care de altfel a dat tortului un look de sarbatoare.
Pregatim mai intai blatul in felul urmator: batem albusurile spuma cu un varf de sare, adaugam apoi zaharul mixand in continuare. Adaugam galbenusurile si apa apoi incorporam faina amestecata cu cacao, folosind o spatula.
Turnam intr-o tava tapeta cu hartie de copt sau folie de Al. si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 25-30 min. (tava de 26 cm)
In timp ce avem blatul la cuptor pregatim prima parte a cremei: amestecam oul, zaharul, prafurile de cafea si untul si punem pe foc mic amestecand pana se topeste zaharul si fierbe. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Scoatem blatul din tava si lasam la racit.
Pregatim siropul: caramelizam zaharul peste care turnam apoi apa rece si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.
Terminam si crema: batem spuma cele 300 ml frisca in care adaugam apoi crema fluida de mai sus. Mixam inca 3-4 minute.
Punem blatul pe o farfurie si asezam in jurul lui inelul detasabil de la tava rotunda.
Insiropam blatul si punem crema. Nivelam frumos.
Batem cele 200 ml frisca ramasa si intindem frumos peste crema.
Radem deasupra ciocolata si dam la frigider minim 2 ore.
Scoatem din frigider si indepartam cu grija inelul metalic.
Pregatim glazura in felul urmator: topim pe baie de aburi ciocolata amestecata cu untul la temperatura camerei.
Lasam cateva minute sa se raceasca apoi turnam glzaura intr-o punguta si ornam marginea tortului de jur imprejur cu ciocolata, lasand sa curga pe margini in jos.
Dam din nou la frigider si lasam cateva ore sau peste noapte.