Din cand in cand mai fac si eu cate un tort,am vrut sa fie mai aromat ca de obicei,am imbunatatit gustul pandispanului cred,si e senzational intr-adevar,merita incercata suta la mie.Va indemn sa faceti reteta mea,e superlativ de buna,nici nu pot explica in cuvinte,e un pandispan cu aroma de lamaie si portocala,o crema patisera cu aroma la fel,si baia de lichior de capsuni,capsuni felii,gelatina cu lichior de capsuni,si frisca,mai mult de atat nu se poate!O adevarata placere!pofta mare!
De explicat poate e simplu,e de lucrat si trebuie dragoste,placere de a face si placere de a gusta fiecare bucatica,e o explozie de arome in palat si nu altceva,deci am inceput cu pregatirea pandispanului:
-am batut galbenusurile cu zaharul pudra,am topit untul si l-am adaugat fir si mixand mereu,a devenit o crema,apoi am adaugat si coaja de la lamaie si de la portocala
-am facut pireul de lamaie si portocala astfel:am ras coaja si am stors zeama,am pus intr-o craticioara cu zahar cateva linguri si am fiert cateva minute,apoi am facut pireu cu blenderul,a iesit un pireu foarte aromat.
Am adaugat la compozitia mea cate o lingura,apoi am batut albusurile cu un pic de sare si 100 gr de zahar pana a devenit spuma,apoi am adaugat compozitia de galbenusuri incet, incet si amestecand de jos in sus,apoi am dat prin sita faina cu amidonul si praful de copt.am adaugat la oua invartind cu o paleta de plastic de jos in sus si cu grija ca sa nu stric compozitia
-e delicat in orice mod pandispanul,trebuie tratat cu delicatete
Deci am diluat cu lapte si am pus in forma tapetata cu unt si faina,la cuptorul preincalzit 170 grade,temperatura mai joasa si pt mai mult timp,50 de minute si fara sa ma preocup daca se arde,se face o crusta rosioara deasupra la urma,facem testul cu scobitoarea si lasam la racit.
Prepararea cremei patisere:am inceput cu mixarea galbenusurilor cu zahar,apoi am adaugat amidonul amestecand bine,apoi coaja de lamaie,de portocala,vanilia,
-am pus laptele la fiert cu o coaja de lamaie si una de portocala si cand a inceput sa fiarba am adaugat cu polonicul cate putin la compozitia mea de galbenusuri pana am terminat laptele,
-bineinteles coaja de lamaie si de portocala am indepartat-o,apoi toata compozitia am turnat-o inapoi in cratita si am fiert pana s-a ingrosat crema invartind bine si mixand la urma.
Am adaugat bineinteles si cate o ligurita din pireul de lamaie si portocala la urma.Am turnat intr-un bol mare si am acoperit cu folie transparenta pana s-a racit,apoi am batut bine 800 ml frisca proaspata cu 100 gr zahar pudra pana a devenit spuma tare,apoi 300 am luat si am adaugat la crema mea din bol mixand bine,a devenit o crema foarte buna.
Frisca ce a ramas am folosit-o la urma pentru decor.
Apoi am preparat si baia din lichior de capsuni,apa si zahar amestecand cu lingura bine pana s-a topit zaharul,(nu e nevoie sa o incalziti pentru ca lichiorul isi poate pierde taria la urma.)
Deci pregatim si capsunii felii cat mai egale posibil,si putem asambla.
Asamblarea:Se taie capacul la tort si se indeparteaza daca vrem sa fie drept,apoi taiem tortul in doua orizontal cu un cutit mare si de latimea tortului,
-asezam intr-un platou rotund care va fi baza tortului apoi asezam si partea detasabila de la forma si asezam prima felie de pandispan apoi udam cu cateva linguri bune din baia de lichior de capsuni,apoi punem jumate din crema,suprapunem si a doua felie de pandispan si il udam si pe acesta bine,(poate sa mai ramana ceva din baia de capsuni dar nu-i nimic se poate folosi la gelatina)si crema ce a ramas.
-aranjam si feliile de capsuni in rand asezate fiecare una peste cealalta egal,apoi facem si gelatina cu lichior de capsuni si putina apa si zahar dupa instructiunile de pe plic,apoi o turnam calda si peste tot tortul,lasam sa se raceasca putin gelatina si luam jos partea detasabila de la tort,apoi aranjam si frisca in parti si facem stelute stelute in jur si deasupra dupa placere,si ce placere!
Pofta mare,da mare mare!