De ce tort aniversar? ...pentru ca astazi, eu si Silviu am implinit patru ani de convietuire legitima.
De ce ciocolata si lamaie? ...pentru ca in acesti 4 ani au existat si momente dulci si momente acre :). Dar acesta este farmecul: si al tortului si al casniciei.
La multi ani noua!!! :)
Pentru blat mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana devine spuma lucioasa ca pentru bezea.
Galbenusurile le mixam cu restul de zahar pana se albesc iar apoi adaugam uleiul si vanilia. Faina o amestecam cu praful de copt si o cernem peste galbenusuri. Amestecam usor pana se incorporeaza. Adaugam apoi spuma si amestecam usor de jos in sus. Impartim aluatul in patru parti si coacem patru blaturi in tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit tava in forma de inima care este mai mica), la foc potrivit, timp de 8-10 minute. Scoatem blaturile din forma si lasam la racit, fara a le suprapune
Pentru mousse-ul de lamaie:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugam apoi amidonul si mixam pana nu mai sunt cocoloase. Adaugam apoi laptele fierbinte, in fir subtire, amestecand energic. Punem apoi crema pe baie de abur pana se ingroasa, amestecand continuu. Acoperim si lasam sa se racoreasca.
Intre timp hidratam gelatina in sucul de lamie. Dam apoi cateva secunde la microunde, pana se topeste gelatina. Gelatina topita o adaugam peste budinca usor racita si amestecam pana se omogenizeaza. Dam la frigider pana se raceste.
Mixam bine frisca si o incorporam usor in budinca racita.
Pentru uns blaturile:
Topim la foc mic ciocolata impreuna cu untul si frisca. Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand e aproape rece si mai groasa o impartim in trei parti si ungem astfel 3 din cele 4 blaturi.
Tapetam cu folie alimentara tava in care am copt blaturile. Asezam blatul neuns apoi o parte din mousse-ul de lamaie. Procedam la fel cu celelate blaturi si restul de crema.
Dam la frigider pentru cateva ore.
Pentru glazura:
Topim la foc mic toate ingredientele. Lasam sa se racesca putin si sa se ingroase putin.
Rasturnam tortul pe un platou si acoperim cu glazura usor racita. Eu nu am acoperit si lateralele tortului. Ornam dupa preferinte. Eu am ornat cu un trandafir alb din pasta de zahar.