Ceapa este un ingredient foarte gustos care confera multa savoare, dulceata si aroma mancarurilor.
Daca nu ati pregatit pana acum o mancare cu multa ceapa, va recomand sa o faceti. Am o reteta numai buna!
Se condimenteaza carnea de pui cu sare, piper, usturoi, după cum va place. Se adaugă o ceapă tocată mărunt. Se amestecă bine, apoi se pune la rece câteva ore. Cu ceva timp timp inainte să pregătim tocănița, se scoate carnea de la rece, se formează chifteluțe de mărime potrivită, se așază într-o tavă cu hârtie de copt și se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la foc iute. Se lasă 15-20 minute, apoi se întorc și se mai lasă 10-15 minute.
Separat, se curăță cepele și ardeiul. Se taie julien.
Se pune la încins o tigaie (preferabil una cu diametru mare), cu ulei, apoi se adaugă ceapa și ardeiul tăiate. Se lasă focul iute la început, (atenție să nu o ardeți), apoi se reduce focul și se lasă să se gătească înăbușit, cam 20 minute. Astfel va ieși dulceagă, gustoasă.
În momentul în care chifteluțele sunt gata, se transferă în tigaie. Se lasă câteva minute.
Se diluează pasta de roșii în 300-400 ml de apă. Se toarnă peste ceapă, în tigaie. Se amestecă ușor cu o spatulă din lemn cât să se omogenizeze sosul peste ceapă. Se lasă totul la foc mic, să se gătească lent și bine. Se adaugă un praf de sare și se acoperă cu un capac. Dacă mai e cazul, mai adăugați puțină apă.
Se lasă pe foc mic, aproximativ 30 minute, până când scade sosul și ceapa devine rumenă. Se potrivește gustul cu sare, dacă e nevoie. Se servește cu mămăliguță caldă sau cu turte făcute în casă, iese o nebunie.
1
Dacă doriți, puteți adăuga 1 linguriță de zahăr brut peste sos, eu nu am folosit zahăr, dar știu acest pont de la bunica mea. Ea folosea o linguriță de zahăr la mâncărurile cu legume, în special cele cu ceapă, ardei sau la mâncarea de mazăre.
2
Puteți opta pentru prăjirea chiftelelor, însă la cuptor ies mai suculente și mai gustoase.