Originea exactă (locul și data) a "blanquettei" nu este evidenta: regiunea Lyon, Picardia, Burgundia, etc ...O primă versiune scrisa se găsește în cartea de bucate a lui Vincent La Chapelle în 1735.
În 1837 Jules Gouffre, nu mai folosește resturi de friptură cum se obisnuia, dar are o rețetă cu carne de vitel cruda, care apoi trebuie să fiarba. Ea a devenit una dintre cele mai vechi rețete din gastronomia franceză, o reteta esențiala, un simbol al tradiției culinare.
Se curata morcovii, usturoiul si ceapa. Se toaca marunt prazul, usturoiul si ceapa. Se taie morcovii în rondele.
Se pun la fiert 2 litri de apă într-o oală mare, scufundați carnea in apa fierbinte timp de aproximativ un minut pentru a o albi.
Se scurge carnea si se clăteste bine cu apă rece. Puneti carnea in oala minune.
Adaugati ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, telina si cimbrul. Sarati, piperati și adaugati vinul.
Se adaugă apă astfel încât carnea și legumele sunt acoperite.
Închideți capacul si se gateste timp de 20 de minute din momentul în care supapa fluiera. Se spală ciupercile și se taie în felii. Le gatiti intr-o tigaie cu unt timp de zece minute. Rezervati.
Deschideți oala minune. Scoateti carnea și legumele, strecurati si pastrati zeama.
Punem carnea si legumele din nou in oala.
Se topește 40gr de unt într-o tigaie. Atunci când este topit, se adauga faina toata și se amesteca pana se usuca timp de 2-3 minute. S
e toarnă deasupra 80 cl de zeama si se lasa sa se ingroase.
Se toarnă sosul alb peste carne și legume. Adaugati ciupercile.
Se amestecă 2 galbenusuri de ou cu smantana.
Se adauga și se amestecă, fiind atent ca preparatul nu fiarba.
Gustati, sarati daca este nevoie si serviti cu orez- reteta aici.
Pofta Buna!!!
1
scufundați carnea in apa fierbinte timp de aproximativ un minut pentru a o albi