Imi place tare mult tocana de legume, in post cu paine prajita, e nelipsita in fiecare toamna din camara, langa zacusaca, gemuri, muraturi si compoturi.
Mod de preparare: se curata morcovii, se spala se pun la fiert in apa cam 20-25 minute. Intre timp fierbeti orezul cam 10-15 minute, il clatiti cu apa rece, il strecurati, il dati deoparte. Se spala si se curata gogosarii si ardeii de seminte, se dau prin masina sau se taie bucatele mici(eu i-am taiat bucatele). Ceapa se curata, se spala, se razuieste pe razatoarea cu gauri mari. Punem uleiul la incins, adaugam ceapa, lasam la calit la foc mic 30 minute. Adaugam gogosarii si ardeii, rosiile zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare, se continua fierberea cam 2 h si 30 minute, pana se inmoaie bine legumele, dar nu uitam sa amestecam mereau sa nu se lipeasca de oala. Adaugam morcovii fierti deja si razuiti, apoi orezul fiert si clatit cu apa rece, patrunjelulverde tocat Fierbem cam 15 minute, stingem focul si punem tocana in borcane cu capace filetate pe care le-am spalat intre timp si le-am sterilizat in cuptor. Pt siguranta conservei, eu pun borcanele in tava de la aragaz, pun apa calda in tava, apoi cand fierbe apa din tava las borcanele la cuptor la foc mic timp de 30-45 minute, dupa care stingem cuptorul si lasam borcanele acolo sa se raceasca. A doua zi se depoziteaza in camara. M-am ales cu 7 borcane de 750 g.