Tocana de legume cu orez si ciuperci

de susu in Mancaruri de post, 22 Mar 2016 | 12571 vizualizari

 

O mancarica usor picanta ce seamana cu un ghiveci, merita incercata. Am pastrat un borcan pentru consum si restul am depozitat in camara.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr ceapa alba si rosie
  • 300 gr morcovi
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 1.5 kg ardei capia rosu si galben
  • 200 ml ulei de buna calitate
  • 1 cescuta mica de orez basmati cu bob lung
  • 1 kg de rosii coapte
  • 1 legatura patrunjel verde
  • frunze de coriandru verde
  • 1/2 ardei iute fara seminte
  • frunzele de la o telina mica
  • 4 catei de usturo
  • i1/2 telina mica
  • 1 lingurita de zahar
  • 3 foi de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 2 lingurite de boia dulce
  • 1 lingurita curry
  • 1/3 lingurita curcuma
  • 3 linguri mari de pasta concentrata de tomate
  • ienibahar boabe
  • sare grunjoasa
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de legume cu orez si ciuperci:

Ciupercile nu se curata de pielita doar se spala de pamant dupa care se toaca marunt. O parte din ceapa se toaca marunt si cealalta se macina la masina de tocat. Ardeii se curata de seminte si nervura si se taie cuburi mari dupa care se dau la masina. Morcovul se rade fin o parte si restul se da prin razatoarea mare sau se baga prin masina, la fel si telina.

Rosiile se oparesc, se decojesc si se dau prin masina de tocat impreuna cu verdeata. Incalzim uleiul, punem cativa catei de usturoi zdrobiti si restul intregi. Adaugam ceapa si-o calim pana-si schimba culoarea. Urmeaza pe rand morcovul, ciupercile si dupa 20 de minute dupa ce a scazut zeama  punem ardeii. Punem sarea, piperul si dupa inca 25 de minute punem rosiile. Trebuie mestecat mereu sa nu se prinda. Dam oala la cuptor sa se mai ingroase si spre sfarsit punem orezul aproape fiert. Inainte sa fie gata tocana punem orezul in apa si-l lasam jumatate de ora.

Punem orezul in doua cantitati de apa, sare, foi de dafin, putin sumac si tandori masala pentru gust. Fierbem acoperit la foc mic. Cand a fiert aproape de tot, vreo 90 % il punem in tocana, amestecam usor cat sa-l incorporam si-l mai tinem putin la cuptor. Din acest moment nu mai amestecam sa nu zdrobim orezul, doar miscam cratita. Gustam tocana si potrivim de sare. Oala si lingura folosite trebuiesc oparite inainte. Incalzim borcanele si capacele, le asezam pe cutite si le umplem cu tocana.

Lovim borcanele de masa ca sa se aseze mai bine compozitia. Lasam spatiu la gura de 2-3 degete. Stergem gura borcanelor si le mai dam putin la cuptor sa prinda o pojgita deasupra. Le punem capacele si le dam 20-30 min la cuptor dupa care le punem in paturi la cald. Incercati sa indepartati toate semintele de la ardei ca sa nu fermenteze tocana. Borcanele se aseaza pe lama cutitelor intr-un lighean si le tinem cu apa clocotita si detergent de vase cateva ore. Se spala, se clatesc foarte bine dupa care tot asezate cu cutite in ghiuveta se oparesc gura borcanelor cu apa si capacele. Se lasa la uscat dupa care se procedeaza ca mai sus, le dam la cuptorul neincalzit si dupa aceea dam drumul la foc. Borcanele nu se dau reci la cuptorul incalzit  

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume cu orez si ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Musaca de cartofi cu soia