Îi zice ”tatin” pentru că are aluatul deasupra în momentul coacerii.
Mai exact, tartă răsturnată...
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins.
Se ține la rece câteva ore (eu l-am ținut peste noapte).
Dovleacul se spală, se curață, se taie cuburi și se pune la fiert, la foc mic, în sirop timp de 30 minute.
Sirop: 15 lg zahăr, cuișoare, scorțișoară, sucul de portocale, 700 mL apă.
După ce a fiert dovleacul, se scoate din sirop, se lasă să se răcească și să se scurgă; apoi de taie felii cam de 1/2 cm grosime.
Se întinde cu sucitorul aluatul de tartă (pe o hârtie de copt, eu n-am avut și am folosit folie de aluminiu), se decupează cu ajutorul tăvii în care urmează a fi coaptă.
În tavă se pun 3 lg de zahăr, esența de vanilie și se așează dovleacul tăiat. Se presară un pachețel de zahăr vanilat. Se acoperă cu aluat și se pune în cuptor (preîncălzit) timp de 30-40 minute, la foc potrivit. După s-a copt, se răstoarnă tarta pe un platou și se lasă la răcit.
Se taie, se pudrează...și se servește alături de un ceai aromat (de vanilie, portocale etc...) cald.
Poftă bună!