Daca tot aveam inca afine in congelator iar bananele erau deja prea coapte, le-am pus la bataie pentru o tarta rustica.
1. Se pun intr-un bol: faina, sarea, zaharul, oul si untul topit si se mixeaza pana se incorporeaza ingredientele si se obtine un aluat potrivit pentru framantat.
2. Se poate pastra la frigider de seara pana dimineata (asa am procedat si eu caci n-am avut timp sa o pregatesc in aceeasi zi).
3. Se pune aluatul pe o planseta presarata cu faina, se intinde cu sucitorul de lemn cam la 20 cm diametru.
4. Se amesteca crema de mascarpone sau branza quark cu extractul de vanilie.
5. Se aseaza hartie de copt in tava si se transfera aluatul pe hartia de copt, se intinde crema de mascarpone peste aluat, netezind cu ajutorul unei spatule de silicon.
6. Se presara cu banane feliate si afinele spalate si sterge, lasand o margine de 6-7 cm.
7. Se pliaza marginile aluatului peste umplutura.
8. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
9. Se unge aluatul cu oul de prepelita cu ajutorul unei perii de silicon. Am preferat sa folosesc ou de prepelita pentru ca am considerat ca un ou de gaina este prea mult pentru suprafata aluatului si as fi aruncat jumatate de ou. Optional: presarati deasupra cu zahar brun sau muscovado. Crema neavand decat extractul de vanilie, iar afinele fiind usor acrisoare, ar fi de preferat un praf de zahar la final.
10. Introduceti tava la copt pentru 35 de minute pana aluatul devine auriu.
11. Se serveste calduta sau rece, oricum e super buna.