Salut! Tinand cont ca aveam de cateva zile in frigider niste mere date prin razatoare(mare),gata preparate(calite+zahar+scortisoara) si in camara gem de gutui,iata ce am facut!
Se amesteca, intr-un vas, ingredientele pentru aluat(de preferinta cu mana) pana se omogenizeaza (nu trebuie insistat prea mult !), se pune in frigider, acoperit cu folie, vreo 3/4 sau 1 ora. Intre timp curatam merele,le dam prin razatoare(ochiurile mai mari) si le punem la calit cu putin zahar si scortisoara,pana devin un pic sticloase. Le lasam sa se raceasca putin,adaugam cateva linguri gem de gutui.
Scoatem aluatul din frigider,il inpartim in doua. Intindem una din bucati cat forma pentru tarta,sau putin mai mare,punem compozitia cu mere si acoperim cu cealalta jumatate avind grija sa intepam cu furculita in mai multe locuri.Punem in cuptorul incalzit mediu si lasam vreo 20 minute. Scoatem din cuptor,lasam sa se raceasca putin,pe urma,punand un dog sau planseta deasupra,o intoarcem. Presaram printr-o sita zahar pudra si gata!
P.S.-avantajul cu mere calite este ca le putem face oricand si puse in frigider tin mult, iar cand le punem pe blat nu lasa apa ,ca sa devina necopt!