Blat:
Se amesteca intr-un vas branza, laptele, uleiul si zaharul.
In alt vas se amesteca faina cu praful de copt si un praf de sare. Se incorporeaza faina in pasta de branza si se framanta, cat nu se mai lipeste aluatul de maini.
Se intinde o foaie pe masa infainata si se imbraca o forma rotunda detasabila, unsa cu putin ulei. Aluatul se ridica si pe peretii formei, formand o bordura de 2-3 cm inaltime. Cat timp pregatim umplutura dam tava la frigider.
Umplutura:
Merele curatate se taie cubulete. Se stropesc cu zeama de lamaie, apoi se pudreaza cu scortisoara.
Zaharul il caramelizam la foc mic. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie se adauga untul si se amesteca energic, pana se incorporeaza si obtinem un delicios caramel. Se adauga merele si se amesteca usor cu o spatula, pana toate cubuletele de mar sunt pline de caramel. Lasama la racit.
Presaram in tava putin pesmet si turnam merele. Nivelam si dam la cuptor la foc mediu, in jur de jumatate de ora.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si vanilia si se bat in continuare, pana obtinem o bezea lucioasa.
Dupa 20 minute de copt, se scoate tarta din cuptor si se spriteaza deasupra bezeaua, sub forma de gratar. Se da din nou la cuptor pana se aureste bezeaua.
Se lasa la racit in tava, se scoate inelul detasabil si se portioneaza.