De ce sa faci o placinta de mere cand poti face o tarta, nu? Cand poti sa te joci putin c-o crema pe ici pe colo, c-un jeleu, iar totul sa fie mult mai gustos, nu? :D Ei bine, da !!!! Va prezint mai jos o reteta super simpla, minunata pentru acele zile ploioase de toamna cand tot ceea ce-ti doresti e sa te cuibaresti langa sotul tau la caldura semineului :))))) E hai, sa nu deviem intr-atat ! Arunca un scoop de inghetata peste si savureaz-o ca un/o gurmand/a care se respecta!
Macinati biscuitii fin, intr-un blender;
Amestecati-i cu scortisoara si apoi cu untul, pana il incorporati pe tot;
Ungeti o tava cu fund detasabil cu putin unt si modelati biscuitii in tava astfel incat sa-i dispuneti egal pe toata suprafata sa;
Umeziti putini mainile cu apa si presati biscuitii pe toata suprafata;
Gauriti cu o furculita din loc in loc blatul;
Incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti tava de tarta cu blatul de biscuiti inauntru pentru cca 5-10 min pana se rumenesc;
Scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca;
Intre timp pregatiti crema: separati galbenusurile de albusuri, iar galbenusurile amestecati-le bine cu untul, zaharul si esenta de vanilie intr-o craticioara;
Dizolvati sucul de mere in linguritele de amidon si amestecati-le bine;
Puneti craticioara cu galbenusurile pe aragaz, la foc mic si amestecati usor cu ajutorul unui tel, in timp ce incorporati incet sucul de mere si amidonul;
Adaugati coaja de lamaie si amestecati in continuare, de data aceasta la foc mediu;
Amestecati usor pe foc pana cand compozitia se va inchega – daca focul este prea puternic atunci puteti alege ori sa-l micsorati ori sa amestecati intermitent, cand pe foc cand "la rece" (luati cratita de pe foc cand vedeti ca da semne sa se inchege – este de preferabil sa faceti acest lucru pentru ca in momentul in care da semne sa se inchege, datorita caldurii acumulate de craticioara, compozitia continua sa se gateasca – luati-va toate masurile necesare astfel incat sa evitati sa vi se taie crema);
Turnati peste aluatul din biscuiti si lasati la racit;
Taiati merele felii si stropiti-le cu zeama de lamaie;
Asezati-le in tava, peste crema de vanilie;
Pe foc adaugati sucul de mere;
Cand acesta incepe sa se incinga, adaugati zaharul gelifiant;
Odata ce s-a dizolvat zaharul, adaugati si pliculetul de Gellfix;
Amestecati bine pentru cca 30-40 sec (evitati sa faceti cocoloase);
Turnati peste mere si introduceti tarta in frigider pentru cca 2 ore;
Pofta buna !