Intr-o forma rotunda (tigaita mea are diametru 20 cm.. sa nu fie forma de tort detasabila pt ca o sa curga caramelul) se pun cateva linguri de zahar, in functie de cat mult caramel vrei, eu am pus 5 linguri de zahar si 2 plicuri de zahar vanilat. Se caramelizeaza zaharul si se intinde pe peretii cratitei. Se lasa la racit.
Merele se decojesc si se taie felii. Se aseaza in cratita in care este caramelul, se presara o lingura de zahar peste, se presara scortisoara, se pune untul cate putin printre feliile de mar si se da la cuptor, care a fost in prealabil incins, la foc mic. Se lasa pana cand se inmoaie un pic merele.
Intre timp, cat merel stau la cuptor, avem timp suficient pentru a face aluatul.
Se separa ouale, galbenusurile se freaca pana se albesc cu restul de zahar ramas si zaharul vanilat. Albusurile se bat tare cu praful de sare. Se toarne galbenusurile treptat peste albusuri iar apoi se adauga faina, putin cate putin. Are consistenta aluatului de chec.
In momentul in care mere sunt inmuiate se toarna aluatul peste merele fierbinti, sa nu se lase sa se raceasca pentru ca se poate intari caramelul.
Se da la cuptor circa 10 minute pana cand aluatut nu mai are crusta lipicioasa.
Se serveste cu frisca sau fara, atat rece cat si calda.
Pofta buna!
1
albusurile trebuiesc batute bine bine pt ca risti sa nu-ti creasca aluatul.
2
atentie merele trebuie sa fie inmuiate bine pt ca dupa ce adaugam aluatul tarta nu mai sta mult la cuptor si risti sa ramai cu merele crude.