Ar fi trebuit să fac această tartă pentru Picnicul bucătărașilor, dar m-am răzgândit, din motive de evaluare... Acum am făcut-o din nou, pur și simplu pentru că mi-au rămas, de la alte preparate, ingredientele necesare și cum tarta aceasta se prepară foarte repede și este foarte gustoasă, nu am stat prea mult pe gânduri și am trecut la treabă.
Am făcut această tartă într-o tavă de unică folosință, cu diametrul de 20 cm.
Se face un aluat fraged din făină, unt, sare și un ou. Când ingredientele s-au încorporat uniform și aluatul este elastic și nelipicios, se aplatizează, se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră.
Între timp se prepară umplutura. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală în câteva ape, se scurg și se taie felii de 2-3 mm grosime. Se adaugă ciupercile în tigaia cu ceapă și se călesc. Se adaugă și carnea tocată și se ține amestecul pe aragaz, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de ciuperci și toate ingredientele sunt pătrunse.
Se ia tigaia de pe foc și se lasă să se răcorească puțin. Se adaugă apoi un ou, două linguri de făină albă și se condimentează cu sare, piper și cimbru.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt, după care se adaugă în compoziția de umplutură.
Se scoate aluatul fraged din frigider, se întinde o foaie care se pune în forma de copt. Se înțeapă cu o furculiță aluatul de la bază și se toarnă umplutura.
Se mixează un ou cu un praf de sare și se toarnă peste umplutură, după care tarta se presară cu cașcaval răzuit.
Se răsfrâng spre interior marginile tartei, se ondulează manual și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 25-30 de minute.
Când tarta s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor și se poate servi imediat.
Această tartă este foarte gustoasă, atât caldă, cât și rece. De aceea, ea este un preparat foarte bun și pentru picnic, sau pentru pachet, în deplasare.
1
Faceți aluatul fraged cu unt rece și lăsați-l la frigider cel puțin 30 de minute, înainte de prelucrare.
2
Aluatul fraged, poate fi preparat și cu o zi înainte, dacă nu aveți suficient timp la dispoziție.
3
Înainte de a pune umplutura în tavă, înțepați aluatul cu o furculiță.
4
Pentru umplutură, căliți ușor ceapa, numai cât să se înmoaie, la foc mic și în ulei suficient (ca să nu se ardă).
5
După ce adăugați celelalte ingrediente în tigaia unde ați călit ceapa, țineți-le la foc mic și amestecați, până ce scade lichidul lăsat de ciuperci. Umplutura nu trebuie să fie apoasă.
6
Țineți tarta în cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.
7
Această tartă se poate servi atât caldă, abia scoasă din cuptor, cât și rece.