Este reteta lui Gordon Ramsey si este chiar un deliciu, ma bucur mult ca am incercat-o, eu nu am avut ciocolata cu lapte asa ca am inlocuit-o tot cu ciocolata neagra si am dublat cantitatea de zahar de la crema...are totusi si ceva minusuri reteta lui, este gresit timpul de preparare( mi s-a parut asta de la inceput), nu poti lasa o foaie de blat subtire sa stea la cuptor asa multa vreme, eu am vrut o tarta cu margini mai inalte care insa aproape s-au ars( cum va spuneam nu e in regula timpul dat de el), astfel ca am fost nevoita sa le tai si sa scurtez si timpul in care a stat din nou la cuptor impreuna cu crema......insa chiar are un gust extraordinar, iar data viitoare( caci sigur va mai fi ....), voi proceda asa cum stiu eu mai bine ...
Aluat de tarta:
Crema de ciocolata:
1. Pentru a prepara aluatul, cerneti faina intr-un vas, adaugati un praf de sare si zaharul pudra, amestecati apoi cu untul rece dar moale, taiat felii subtiri si formati firmiturile.
2. Bateti oul si galbenusul cu vanilia, apoi turnati in centrul mixului de faina. Framantati un aluat de tarta pe care puneti-l la rece invelit intr-o folie. Gordon nu precizeaza un timp anume, el spune pentru cateva ore, eu l-am lasat 30 de minute ca pe orice aluat de tarta.
3. Puneti aluatul pe o foaie de copt si rulati-l, apoi asezati-l in forma de tarta. Intepati aluatul cu o furculita. Dati forma la rece pentru 15 minute.
4. In acest moment eu m-am ocupat de crema: puneti ciocolata intr-un vas. Aduceti frisca si laptele la punctul de fierbere( se va da un clocot), se va turna peste ciocolata si se va amesteca bine cu o spatula, apoi se va pune peste oua si se va mixa totul impreuna cu zaharul pudra si cu vanilia. Cu aceasta crema se va umple foaia de tarta.
5. Intre timp preincalziti cuptorul la 190 de grade. Acoperim aluatul cu o foaie de copt pe care am asezat boabe de fasole sau orez. Gordon prevede in reteta ca timp de coacere initial de 20 de minute. Eu asa am procedat insa dupa cum veti vedea marginile erau aproape bine facute. El spune ca foaie cu orezul trebuie inlaturata, marginile taiate si apoi lasata forma pentru inca sase minute la cuptor. Parerea mea este ca deja era mult prea mult, astfel ca in acest moment am pus deja crema de ciocolata.
6. Gordon prevede( dupa cum veti vedea in link-ul atasat) coacerea pentru 35-40 de minute, lucru imposibil de realizat pentru ca tarta se va face scrum...deci lasati tarta pana ce crema nu mai "tremura" si se intareste binsor. Lasam tarta la racit si apoi o decoram dupa inspiratie.
Cam aceasta este povestea mea cu tarta delicioasa by Gordon :)))) insa va spun...chiar merita probata :)
http://www.gordonsrecipes.com/recipes/chocolate/gordons-chocolate-tart/