Am făcut săptămâna trecută o tartă aperitiv, cu legumele și brânzeturile pe care le aveam în casă și tare mult ne-a plăcut, poate și pentru faptul că n-am mai preparat de mult timp așa ceva...
Mai întâi se face aluatul pentru tartă. Se amestecă făina albă cu sarea și apoi se frământă repede și se încorporează oul și untul rece.Când aluatul este legat, bine format și elastic, se aplatizează, se pune într-o pungă de unică folosință și se dă la frigider, ca să se întărească.
Între timp se spală cartofii și se pun la fiert ”în coajă”, iar când sunt gata, se scot din apă, se lasă să se răcorească și apoi se decojesc.
Se curăță morovii și țelina, se spală și se pun la fiert în apă cu puțină sare. Când sunt gata, se scot din apa în care au fiert și se lasă să se răcorească.
Se fierbe mazărea, dacă nu este fiartă, se strecoară și se lasă să se răcorească. Dacă mazărea este conservată, se clătește în câteva ape și se lasă să se strecoare.
Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele.
Telemeaua se taie cubulețe, iar cașcavalul se răzuiește fin. Se amestecă ouăle cu smântâna și se lasă în așteptare.
Când legumele s-au răcit, se taie sub formă de cubulețe, sau rondele.
Se scoate aluatul rece din congelator și pe planșeta înfăinată se întinde o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Se unge cu unt tava, se pune foaia de aluat, se înțeapă cu o furculiță și apoi se adaugă pe rând legumele pregătite: cartofii, țelina, morcovii, mazărea, ceapa verde și telemeaua tăiată cubulețe.
Se condimentează tarta cu: sare, piper și boia de ardei și apoi se toarnă, pe toată suprafața, amestecul de smântână și ouă, după care se presară cașcavalul răzuit.
Se dă tarta la cuptor, la temperatură medie, până ce se coace și se rumenește frumos. Atunci se scoate din cuptor, se porționează și se servește imediat. Cine dorește, poate servi alături un iaurt gras.
1
Legumele nu trebuie fierte decât pe jumătate, pentru că vor mai sta și în cuptor.
2
Scoateți legumele imediat din apa în care au fiert, ca să nu se înmoaie.
3
Puteți adăuga și alte legume, care vă plac.
4
Puteți renunța la sare, dacă doriți, pentru că telemeaua este sărată, iar rădăcinoasele au fiert în apă sărată.
5
Rumeniți frumos tarta și serviți-o imediat ce o scoateți din cuptor.